Výměna atmosférického kotle za KK/TČDobrý den, prosím o radu zkušenějších lidí.
Aktuálně řeším modernizaci otopné soustavy v RD a nemůžu se rozhodnout zda je pro naši situaci vhodné TČ nebo spíše KK.
Lokalita: Šumperk
Informace o objektu:
Dvoupatrový RD ze začátku 80.let o celkové užitné ploše 204 m2. Stěny ze skvarbetonovych tvárnic o tloušťce 35/45. Na to zateplení 20 cm. Půda je zateplená skělnou vatou 25 cm. Podlahy zateplené jsou pouze v části přízemí (cca 25% celkové plochy)
kde jsme měnili podlahu, dali jsme 6 cm. V ostatních místnostech podlahy nejsou zatepleny. Okna plastová dvojskla.
Vytápění velkoplošné radiátory, celkem 9 ks po celém objektu.
Aktuální zdroj vytápění a TUV je atmosférický kotel, Protherm Panter cca z roku 2008 (po předchozích majitelích) s nádobou 120 l, v garáži k toku máme kotel na tuha pálivá 1. Emisní třídy, který nepoužíváme, takže je zde možnost jeho výměny za TČ na dotaci.
Průměrně ročně na vytápění a ohřev vody spotřebováme 23 MWh plynu. Vytapíme na 24 stupně, do radiátorů pouštím vodu 50 stupňů, a ohrev vody je nastaven na 54 stupně. Spotřeba EE je pak 3.2 MWh (2x lednička, pračka, 2x myčka, pracovní PC které jede v podstatě od 8:30 do 18:00). S manželkou pracujeme z domu (důležité pro úvahu o TČ a výhodnější sazbu d57).
Přesnou tepelnou ztrátu neznám, měl jsem tu pany z ČEZ a Woltair kvůli TČ a napočítali mi ji kolem 9 Kw.
Výměnu kotle zvažujeme kvůli jeho životnosti, minulý rok nám o vánocích odešlo čerpadlo, no stačí říct ze Vánoce byly fakt veselé :D
Aktuálně zvažuji tri možností:
TČ Daikin Altherma 3
KK Viessmann Vitodens 111-W (integrovaný zásobník 46l)
KK Viessmann Vitodens 100-w s externím zásobníkem aspoň na 110l (máme dítě, zvažujeme další a rádi občas napustíme vanu.
U TČ mám obavu, zda v naši lokalitě bude efektivní. V zimě můžeme mít i pár dni kdy venkovní teplota poklesne pod -10 a v noci může klesnout i pod 15.
Zajímá mě především úspora a návratnost investice. Stávající kotel třeba ještě rok/dva poběží ale určitě ho bude potřeba brzy vyměnit. Takže stejně nějaký peněz vynaložit musím.
Zkoušel jsem vypočítat měsíční náklady pri přechodu na TČ, a pokud budu počítat s průměrným SCOP kolem 3,2 tak mi vychází že s TČ mi Spotřeba EE naroste cca o 7 MWh (23/3) Takže celkem kolem 10 MWh. Při současných cenach na EE a mi vychází měsíční záloha na EE kolem 5.4 tisíc. Použil jsem kalkulačku tarifů, kterou má EOn na svých stránkách.
Když stejným způsobem udělám kalkulaci na variantu se zachováním plynu u které počítám se snížením spotřeby o 20% kvůli přechodu ze staršího atmosférického kotle na moderní KK, tak mi stejná kalkulace (stávající spotřeba
EE + plyn) v součtu vyjde jen o necelou tisícovku vice. Nevím ale jestli k těmto výpočtům nepřistupuji moc jednoduše, protože pak tu nevidím chvályhodnou úsporu TČ o které se mluví na každém rohu.
Nemám obavu o tom, ze dojde ruský plyn. Mám ale trochu obavy z toho co vymyslí bruselská byrokracie s emisními povolenkami, a snahou zbavit se závislosti na plynu.
Naopak mám obavy z dalšího růstu cen EE, jak kvůli tomu, že všichni přecházejí na TČ, Brusel protlačuje elektromobilitu a do toho ještě vzdání se uhlí.
Děkuji za všechny názory.
Upraveno autorem před 5 měsíci