Dobrý den,
chystám se dělat větrání s rekuperací a potřeboval bych poradit s rozvodem vzduchu do 2 místností. Potrubí průměr 150 na stropě v rohu a bude zakryto sádrokartonem, takže v rohu vznikne jakýsi box. Podhled bohužel není možný kvůli oknům a vestavěnému nábytku. 2 takhle velké trubky už zaberou dost místa, takže jsem uvažoval o tom, zkrátit si cestu a nechat vzduch přefukovat přes místnost, nejspíš pomocí dýzy. Na obrázkách je schéma místností. V horní místnosti by vzduch musel foukat do strany a ve spodní přefouknout celou místnost. Jde mi o to, jestli by varianta 1 dokázala vzduch efektivně vyměnit. Varianta 2 je samozřejmě daleko efektivnější, ale s tím, že bych nevzhledný sádrokartonový box se 2 potrubími musel vést přes celé 2 strany místnosti.
Rychlost vzduchu v potrubí bude při průběžném větrání 1-2 m/s, v maximech pak kolem 6 m/s. Dokáže při této rychlosti vzduch ve variantě 1 vyvětrat celou místnost, nebo to budou brát rovnou ty dveře a nebude to efektivní?
Modrá - potrubí
Zelená - čerstvý vzduch
Červená - vydýchyný vzduch
Děkuji mockrát
Pokud se chtějí navrhovat rozvody, musí se stanovit objem výměny za hodinu. Na dvě místnosti nejsou potřeba dvě…
Vy počítáte s aktivní rekuperací ? Pokud ano, pak má význam použít izolované rezvody a v tom případě bych použil…
Pokud pán plánuje aktivní rekuperaci, tak ta vlhkost snižuje i v režimu chlazení
Půjde o mix komponent různých značek a výrobců ovládaných na míru napsaným programem zajišťujícím kompletní větrání a…
před 4 měsíci
Co to znamená něco jako aktivní rekuperace..
před 4 měsíci
Ano, půjde o něco jako aktivní rekuperaci. Vnější jednotku jsem zmínil jen abych vysvětlil situaci.
před 4 měsíci
14 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení