Jaký tlak pro tlakovou nádobu?

Rubriky:

JN Jan Novák @jan.novak351 před 4 měsíci08.06.2024 15:05:16
Jaký tlak pro tlakovou nádobu?

Ponorná vodárna v dešťové nádrži, z něj cca 20m rozvod pak tlaková nádoba 24l. Výška celé soustavy cca 4-5m.
Kvalitní čerpadlo-ponorná vodárna příkon 1100W, 95l/min, vypínací tlak 4,8bar, spínací 2,6bar. (poblíž tlakové nádoby jsem změřil volný kohoutkový průtok (při odstavené nádobě) 0,5l/s.)
V návodu nádoby resp. na netu se dočtu, že mám nastavovat tlak nádoby na tlak v systému resp. spínací tlak čerpadla minus 0,2bar.

Čerpadlo v systému s odstavenou tlakovou nádobou se vypne za 15sec což je dle mě v pořádku.
Pokud je ale v systému tlaková nádoba standardně nastavená na 2,4bar tak čerpadlo běží 1min 15s což je nesmyslně dlouho - v podstatě běží o minutu déle jen proto, aby doplnilo do tlakové nádoby cca 6l vody (zbytek je při tomto tlaku vzduch).

Pro doplnění informací chování čerpadla při různých tlacích v nádobě:
Tlaková nádoba 2,0bar: stále 1min 15s
Tlaková nádoba 1,0bar: 50s.

Chápu, že v potrubí postupně ztrácím tlak třením, ale netuším, jestli mám tlak nastavený správně.

Otázky:
K čemu ta nádoba slouží, je to "jen" na vyrovnávání rázů? Pokud zároveň slouží i k šetření počtu spínání čerpadla (příklad: spláchnu záchod, ten se ale doplní jen z tlakové nádoby čerpadlo se nesepne) tak ten nastavený tlak nádoby přece nemůže být nižší než spínací tlak čerpadla.......

Co je důvodem že čerpadlo běží tak dlouho?

Můj závěr: kamarád mi tvrdil, že u své vodárny si seřídil tlak nádoby tak, že se mu čerpadlo sepne až v okamžiku, kdy se vyprázdní tlaková nádoba a šetří tím tak počet spínání čerpadla. To ale u mě nemůže být proveditelné, protože už při tlaku nádoby 2,4 to čerpadlo tlačí přes minutu a já bych asi musel ještě o dost výš aby nádoba udržela tlak v soustavě nad spínacím tlakem. Takže se musím soustředit na tu primární funkci tj. omezení rázů. I když je to čerpadlo výkonné, tak zřejmě už po 20ti metrech vedení vody má takové tlakové ztráty, že musím upravit tlak v nádobě na tolik aby to odpovídalo - hodnotu toho tlaku nádoby odhaduji na 0,75bar - tím zabezpečím že se čerpadlo po natlakování celého systému vypne dejme tomu do 40s.
Ale obávám se, že můj závěr vychází z chybných předpokladů a že je to celé naprosto jinak :-(.

Díky moc za radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

35 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.