Jaký tlak pro tlakovou nádobu?Ponorná vodárna v dešťové nádrži, z něj cca 20m rozvod pak tlaková nádoba 24l. Výška celé soustavy cca 4-5m.
Kvalitní čerpadlo-ponorná vodárna příkon 1100W, 95l/min, vypínací tlak 4,8bar, spínací 2,6bar. (poblíž tlakové nádoby jsem změřil volný kohoutkový průtok (při odstavené nádobě) 0,5l/s.)
V návodu nádoby resp. na netu se dočtu, že mám nastavovat tlak nádoby na tlak v systému resp. spínací tlak čerpadla minus 0,2bar.
Čerpadlo v systému s odstavenou tlakovou nádobou se vypne za 15sec což je dle mě v pořádku.
Pokud je ale v systému tlaková nádoba standardně nastavená na 2,4bar tak čerpadlo běží 1min 15s což je nesmyslně dlouho - v podstatě běží o minutu déle jen proto, aby doplnilo do tlakové nádoby cca 6l vody (zbytek je při tomto tlaku vzduch).
Pro doplnění informací chování čerpadla při různých tlacích v nádobě:
Tlaková nádoba 2,0bar: stále 1min 15s
Tlaková nádoba 1,0bar: 50s.
Chápu, že v potrubí postupně ztrácím tlak třením, ale netuším, jestli mám tlak nastavený správně.
Otázky:
K čemu ta nádoba slouží, je to "jen" na vyrovnávání rázů? Pokud zároveň slouží i k šetření počtu spínání čerpadla (příklad: spláchnu záchod, ten se ale doplní jen z tlakové nádoby čerpadlo se nesepne) tak ten nastavený tlak nádoby přece nemůže být nižší než spínací tlak čerpadla.......
Co je důvodem že čerpadlo běží tak dlouho?
Můj závěr: kamarád mi tvrdil, že u své vodárny si seřídil tlak nádoby tak, že se mu čerpadlo sepne až v okamžiku, kdy se vyprázdní tlaková nádoba a šetří tím tak počet spínání čerpadla. To ale u mě nemůže být proveditelné, protože už při tlaku nádoby 2,4 to čerpadlo tlačí přes minutu a já bych asi musel ještě o dost výš aby nádoba udržela tlak v soustavě nad spínacím tlakem. Takže se musím soustředit na tu primární funkci tj. omezení rázů. I když je to čerpadlo výkonné, tak zřejmě už po 20ti metrech vedení vody má takové tlakové ztráty, že musím upravit tlak v nádobě na tolik aby to odpovídalo - hodnotu toho tlaku nádoby odhaduji na 0,75bar - tím zabezpečím že se čerpadlo po natlakování celého systému vypne dejme tomu do 40s.
Ale obávám se, že můj závěr vychází z chybných předpokladů a že je to celé naprosto jinak :-(.
Díky moc za radu.