Vytápění skleníkuZdravím,
mám skleník 6x4m s tepelnou ztrátou necelých 200w na každý stupeň.
Ve skleníku je postavené "tepelné čerpadlo", které se skládá z nádrže na 2000l vody, čerpadla o výkonu 4000l/h s reálným průtokem cca 2500l/h, tepelného výměníku voda-vzduch postaveného z 3 za sebou zapojených autochladičů 650x415x24mm v boxu, do kterého fouká axiální ventilátor 300mm s výkonem 1750 m3/h, následují dva solární panely na ohřev vody v bazénu připevněné na severní zdi skleníku o rozměrech 180x120cm každý.
2000l vody se v tomto systému přes den stabilně ohřívá kolem 5 stupňů za den a zhruba o stejnou hodnotu je noční pokles, pokud není velmi teplá noc.
Hodnoty jsou od března. V zimě to fungovalo také, ale teprve jsem s tím experimentoval.
Noční rozdíl minimálních teplot se zapnutým systémem je cca o 3°C - 6°C vyšší, než když je vypnutý. Přes den, když je velké vedro a sluníčko pálí bývá rozdíl mezi maximální teplotou ve skleníku a venku kolem 3°C.
Denní odběr je 1,5 - 2kw podle toho, jaký výkon nastavím na ventilátoru.
Celé to funguje dobře. Rád bych to více vyladil, nejsem technik, dělám co mě přijde jako dobré a vařím takříkajíc z vody.
Byl bych moc rád za tipy, jak zvýšit účinnost systému.
Bohužel nemám možnost udělat větší nádrž. Napadá mě, jaký vliv má na výkon čerpadla, výkon a tlak ventilátoru (při snížení výkonu ventilátoru o 25% neznamenávám značný rozdíl v ohřevu), zda je tvar autochladiče ideální na toto využití, případně jiné věci jak zvýšit efektivnost.