Základ dřevostavby pod úrovní terénuZdravím Vás a prosím o radu.
Mám chatu(dřevostavbu) umístěnou na zděné podezdívce a je ve svahu. Na severní straně (ze svahu dolů) je celá strana včetně základového trámu utopena pod terénem(cca40 cm). Celá chata je pobita prkenným záklopem a na něm je připevněn hřebíky heraklit a udělána omítka.
Dřívější majitel vyřešil ochranu proti půdní vlhkosti tím,že před základový trám na podezdívku (pohled zvenčí) umístil na výšku cihly, obložil z venčí igelitem jako ochranu před vlhkostí a zasypal půdou. Na vršek terénu udělal betonový sokl,viz. foto, aby bránil plášt budovy před terénem a vlhkostí. Nad soklem vytvořil cca 50 cm pás obkladů,který byl již na heraklitu a dřevěném podbití.
Samozřejmě po 40 letech od realizace stavby jsou problémy. Vlhkost udělala své, shnila celá část záklopu a také část trámů uvnitř konstrukce (viz fota).
Řeším co s tím. Musím rozebrat celou podlahu a vyměnit základový trám,dále část stojících trámů a opravit dřevěný záklop. Ale jak z venku??
Přemýšlel jsem o zateplení základů a dřevěného záklopu pomocí PUR desek, prý jsou paropropustné. Každopádně mám hrůzu opět zasypat i dřevěný záklop terénem.
Nebo bude lepší zvednout základ zdivem až nad terén a tam teprve položit trám? Nevím zda to konstrukčně bude možné správně svázat s okolní konstrukcí, kde jsou základové trámy na zbývajících třech stranách cca. o 50 cm níže.
Vše dokládám fotografiemi
Děkuji všem co se účastní diskuse