Půdní vestavba bez realizace věnce

Rubriky:

Reklama
DN David Novotný @david.novotny571 před 3 měsíci13.06.2024 22:30:07
Půdní vestavba bez realizace věnce

Zdravím diskutující,

při zateplování stropu jsem začal uvažovat o realizaci obydleného podkroví. Jedná se o dům který je více jak 200 let starý. Střecha prošla před 2 lety rekonstrukcí (krov byl zachován původní, nevyhovující části byly nahrazeny novými). Nyní je ve stavu jako na nákresech v příloze. Celý krov leží na obvodových zdech 70 cm silných (smíšené zdivo, pískovec, vápenec a vápenná malta). Šířka krovu je 11 metrů a délka 20 metrů. V prostřed je krov posezen na zdi, které jsou pod vaznicemi.

Pod celým krovem byly před rekonstrukcí střechy ještě 2 řady trámů, které nijak nebyly spojeny s krovem a byly kotveny v kapsách v obvodovém zdivu. Trámy byly ve stejném počtu jako podlahové trámy u krovu a první řada byla 20 cm pod krovem. Na těchto trámech byl prkenný záklop a navážka ve formě jílu a plev. Pod touto řadou trámů byla další řada trámů, která už sloužila jako stropní trámy na kterých byl rákosový strop a opět cca 20 cm zásypu.

Otázka zní - je potřeba realizovat betonový věnec, když byl dům původně zatížen 8,5 tunami navážky nad stropem? Je mi jasné, že vše musí někdo navhrnout, spočítat... Jde mi jen o to, jestli vůbec mohu o realizaci podkroví bez věnce vůbec uvažovat? Nechci nad úroveň původních zdí nic přizdívat. Vše by bylo jen suchou výstavbou a nepotřebuji využít každý metr podkroví tj. jsem smířen s tím, že příjdu cca o 1,5 metru z každé strany podkroví v těch největších šikminách. Věnec by pravděpodobně bylo možné realizovat i nyní - je však potřeba, když dům 200 let držel 8,5 tuny bordelu bez jedné praskliny a nyní bych vrátil zpět cca 4 tuny?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.