Půdní vestavba bez realizace věnceZdravím diskutující,
při zateplování stropu jsem začal uvažovat o realizaci obydleného podkroví. Jedná se o dům který je více jak 200 let starý. Střecha prošla před 2 lety rekonstrukcí (krov byl zachován původní, nevyhovující části byly nahrazeny novými). Nyní je ve stavu jako na nákresech v příloze. Celý krov leží na obvodových zdech 70 cm silných (smíšené zdivo, pískovec, vápenec a vápenná malta). Šířka krovu je 11 metrů a délka 20 metrů. V prostřed je krov posezen na zdi, které jsou pod vaznicemi.
Pod celým krovem byly před rekonstrukcí střechy ještě 2 řady trámů, které nijak nebyly spojeny s krovem a byly kotveny v kapsách v obvodovém zdivu. Trámy byly ve stejném počtu jako podlahové trámy u krovu a první řada byla 20 cm pod krovem. Na těchto trámech byl prkenný záklop a navážka ve formě jílu a plev. Pod touto řadou trámů byla další řada trámů, která už sloužila jako stropní trámy na kterých byl rákosový strop a opět cca 20 cm zásypu.
Otázka zní - je potřeba realizovat betonový věnec, když byl dům původně zatížen 8,5 tunami navážky nad stropem? Je mi jasné, že vše musí někdo navhrnout, spočítat... Jde mi jen o to, jestli vůbec mohu o realizaci podkroví bez věnce vůbec uvažovat? Nechci nad úroveň původních zdí nic přizdívat. Vše by bylo jen suchou výstavbou a nepotřebuji využít každý metr podkroví tj. jsem smířen s tím, že příjdu cca o 1,5 metru z každé strany podkroví v těch největších šikminách. Věnec by pravděpodobně bylo možné realizovat i nyní - je však potřeba, když dům 200 let držel 8,5 tuny bordelu bez jedné praskliny a nyní bych vrátil zpět cca 4 tuny?