Podepření stropu - Prohýbající se strop mezi 1. a 2. NP – jak řešit?

Rubriky:

Reklama
Jura Čelleňuk @jura.cellenuk před 3 měsíci19.06.2024 08:29:10
Podepření stropu - Prohýbající se strop mezi 1. a 2. NP – jak řešit?

Samozřejmě, zde je váš dotaz přepsaný a sformulovaný pro stavební diskuzní fórum:

Dobrý den,

Rád bych se poradil ohledně problému s prohýbajícím se a houpajícím se stropem v mém domě.

Mám následující situaci: V 1. NP je dílna a nad ní je obytná místnost, dříve používaná jako ložnice. Konstrukce stropu mezi 1. NP a 2. NP je následující:

Podhled dílny je stržen.
Trámy o rozměrech 180x180 mm, délce 5 m a rozteči cca 900mm.
Mezi trámy jsou latě, na kterých je záklop z fošen. Na fošnách je betonová vrstva s výztuží (pletivo), tloušťka betonu je cca 7 cm.
Po vystěhování nábytku z obytné místnosti se strop při chůzi houpe.

Plánuji v obytné místnosti přidat SDK příčku, čímž rozdělím místnost na dvě části. Kvůli nerovnostem betonu plánuji také provést zásyp Liaporem a záklop pro srovnání podlahy. Tato úprava představuje další zatížení konstrukce, proto bych rád trámům ulehčil a zbavil se houpání stropu.

Mám následující nápad: Umístit do poloviny délky trámů I profil 160 nebo 180 kolmo na trámy, a ten podepřít buď jedním sloupkem uprostřed nebo dvěma sloupky na krajích. Před tím bych trámový strop mírně zvedl heverem, aby se srovnal z prohnutého dolů do prohnutého nahoru, a poté jej položil na I profil.

I profil nemohu zasekat do obvodového zdiva, protože zdi rovnoběžné s trámy jsou tenké a pravděpodobně nejsou nosné.

Přikládám několik obrázků pro lepší představu.

Prosím o vaše názory, zda mi tento postup pomůže, nebo jestli je mé řešení vhodné. Případně uvítám jakékoliv další návrhy a možnosti, jak tento problém řešit.

Děkuji předem za vaši pomoc a rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.