Do domu se vrací splašková vodaDobrý den, ve starším rodinném domě napojeném na veřejnou kanalizaci mám ve sklepě vybetonovanou jímku o rozměrech cca 30 × 40 a hloubce 50 cm. Do této jímky ústí odpady ze dvou koupelen, dvou kuchyní a dvou WC v domě a vše odtéká kanalizační přípojkou do kanalizace. Jímka je zakrytá dřevěným poklopem...
V posledních letech při silných bouřkách se stává, že místo toho, aby odpadní voda odtékala, tak se obrátí tok a odpadní voda z veřejné kanalizace se vrací a vyteče z jímky do sklepa.
Vím, že jedna z možností by mohla být zpětná klapka, nebo hermeticky uzavřít jímku. Ale pár lidí mi řeklo, že tlak vody by si mohl najít cestu jinou, než starší přípojkou a mohlo by dojít k dalším poškození.
Jde mi o tohle: můžu po někom (majitel nebo provozovatel kanalizace) požadovat, aby zamezil vracení odpadní vody? Nebo to mám celé "na triku" já? Smlouva je přece na odběr odpadní vody z mé nemovitosti. Jenomže občas odebírám já (ale nedobrovolně). Slyšel jsem o nedokonalosti a poddimenzovanosti kanalizace v mém okolí, ale momentálně v ruce nic nemám.
Prosím, kam se obrátit, jak postupovat? Díky.