Dobrý den, V prizemnim domku byl nove nainstalovan rozvod topeni se 7mi rad. 900-1800/600 T22 (termoventily VPT76 otevrene naplno) a od jine firmy tepelne cerpadlo LG ThermaV split 7kW (do suterenu). Z radiatoru vychazi neprijemny hluk. Na stiznost nam dodaval Tč poradil snizit prutok i jakym zpusobem se dostat do servisniho menu. Prutok snizen z 25 l/min na polovinu, hluk temer zmizel ale uz se nezminili, ze se tim podstatne snizi ucinnost. Po dalsi stiznosti (pry mame slabe trubky) ale poslali mechanika, vycistil ciste filtry, rozebral a prohledl č. Grundfos UPM3K 20-75 CHBL a nic nezjistil, jeste vnitrini jednotku proplachl proudem vody ale hluk se nezmenil. Mechanik uznal, ze hluk je trevale nesnesitelny a rozvod nejspis v poradku (a podle jeho reakci si s tim nevedi rady, mistni topenar take ne).
Rozvod je v medi, 3m pr.28mm, pak odbocka 1m/18mm je rozdelena ke 2 rad. 380W žebra (3m/15mm) a 780W žebra (1m/15mm). Hlavni rozvod od odbocky napravo proveden pr.22mm, po 6m je pripojen rad.900mm, po dalsich 6m jsou 2 rad. 1200mm, pak snizeni na pr.18mm a po 4m rad. 1800mm a k poslenimu (vzdál.8m) rad. 1100mm vedou trubky 15mm. Ve zpatecce ja akumulacni nadoba 50 litru. Prutok radiatory nastavuji sroubenim u paty radiatoru natrvalo, ventily jsou naplno.
Podle kalkulacek na teto strance jsem prepocetl vykon rad. na 50/46/22, potrebne prutoky pro rozdil 4K, celkovy vykon 5600W, ztraty na trubkach a kolenech mi vysly na 22-25kPa pri prutoku 20 l/m, coz by melo cerpadlo zvladnout s polovicnim zatizenim (overeno klestovym ampermetrem).
Teplotu regulujeme jen zmenou teploty topne vody, domek je dobre zateplen.
(na obr. je v zavorkach kurzivou delka trubek pro vypocet).
Děkuji za odpovědi.
Pánové všem děkuji za rady, hluk je již nepatrný po výměně termoventilů (kvs 0,7) za ruční (kvs 1,65 Luxor RS102),…
před 4 týdny
Aby jste nebyl zklamán. Ventily něco pomůžou když se jedná o velká tělesa a ještě se k tomu chceme velký průtok.…
před 7 týdny
Od zimy to jelo na 12 l/m, nic nehazelo poruchy ale moc jsem tam nebyl a nevim jak probihalo odtavani. Zatim bych nic…
před 7 týdny
73 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení