Rezervovaný příkon - nedodržení závazku distributoraDobrý den,
cca před 5 lety jsme plánovali novostavbu na dříve zakoupeném pozemku a požádali distributora o zvýšení rezervovaného příkonu resp. jističe na 3x40A (sazba D57D). Ten jsme tehdy dostali a máme platnou smlouvu (samozřejmě platíme roky 3x40A). Elektroměr a jistič byl na místě tehdy vyměněn. Stálo to dost peněz. Letos jsme dostavěli a ke konci stavby jsme zjistili, že kolísá napětí, protože se zapojily výkonné stroje a ty nefungovaly... Zavolali jsme distributorovi a přijeli jeho pracovníci. Nainstalovali nějaký "monitor" a za pár dní ho zase ze sloupu sundali a odjeli. Neoficiálně od nich víme, že reálně jsme tak na polovině příkonu, což je málo. Světla často problikávají (pokud nejsou LED), ale zatím úplné výpadky nemáme. Víme také, že se tomu nechtějí nějak věnovat, protože by to stálo peníze a oni teď musí šetřit... tedy nebudou dělat nic, dokud nebudou opravdu muset.
Řešení je vyměnit zhruba 500m drátů na sloupech (teď je tam údajně hliník z 70.let), protože jsme poslední v řadě. Místní elektrikář mi řekl, že by to nemuselo být ani tak drahé dát nové dráty / kabel, ale že oficiálně by to distributor napočítal na mnohonásobek jeho odhadu (větší stovky tisíc).
Jsem laik a soukromá osoba. Budu vždycky tahat ve sporu za kratší konec, na což velké firmy spoléhají. Dobrá formální argumentace, odvolání na nějaké normy, vyhlášky, paragrafy - nebo na co se mám nachystat by mi pomohla. Rád bych si případně i zajistil nějakou odbornou pomoc / zastoupení, kdyby první oficiální střet nikam nevedl. Jenomže ani nevím kam nebo na koho se obrátit - jestli to má vůbec smysl. Našel jsem třeba, že existuje Energetický regulační úřad, ale jak dál?
Děkuji předem za radu.
Upraveno autorem před 3 měsíci