Mám litinový kotel Viadrus U22. Od zaří zakázaný. Kotel je 40 let starý, ale perfektně fungující a jsem maximálně spokojený. Nechci se kotle vzdávat, všude čtu o tom, jak nové plechové kotle korodují a dlouho nevydrží. Říkal jsem si, že když se naučím topit v kotli tak, že nebude kouřit, tak se ho nebudu muset vzdávat. Četl jsem si rozsudek Ústavního soudu z roku 2017 kde je napsáno, že nedotknutelnost obydlí může být v souladu se zákonem o ochraně ovzduší prolomena pouze tehdy, pokud existují důkazy (je zde jasně uvedeno fotografie o nepřípustné tmavosti kouře a nebo videozáznam). Na internetu jsem našel na YouTube spoustu videí od Polaků, jak ve Viadrus u topí takzvaně "odshora" to znamená, že kotel naplní uhlím až po spodní okraj přikládacích dvířek, nahoru dají třísky a zapálí. Podle videí naprosto bez kouře. Zkoušel jsem to asi desetkrát a bohužel mi to nejde. Ze začátku to jakžtakž funguje, ale nakonec ten kotel vždy začne prohořívat a to je strašný kouř a smrad z komína. Vysvětlení je, že nějakým způsobem ty žhavé uhlíky propadnou na rošt a ono to začne prohořívat odspodu. Vážně nevím proč. Zkoušel jsem to s hnědou kostkou, ořech 1, ořech 2 i brikety Rekord velikost 2. Výsledek vždy stejný. Co dělám špatně? Děkuji za jakoukoliv radu. To nemluvím o tom, že na nový kotel nemám ani finance, i s dotacemi člověk musí zaplatit třeba 200 tisíc ze svého.
Připojím zkušenost, teta vyměnila po 15 letech tekoucí U26 5 článek za U22 economy 34kw 4 roky zpět. Starý kotel…
před 8 týdny
Vyhozené peníze. Kote naložit a odvézt do šrotu a s využitim zelené úsporám dát nový kotel co splňuje a má podstatně…
před 2 měsíci
Při změně paliva vyndávat keramiku. Kotel má výměník s účinností někde 65%. A jelikož palivo není zadarmo tak ten…
před 2 měsíci
28 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení