TZB-info - Rekonstrukce malého bytu 1+kk
Hlavním motivem k sepsání tohoto seriálu bylo podělit se o zkušenosti, kterých jsme nabyli v době rozhodování, instalace a provozu nového systému vytápění v malém bytě. Článek obsahuje jednoduchý…
Dobrý den,
v rámci kompletní rekonstrukce maličkého bytu 1kk (garsoniéry) - celkem cca 26 m2, výška stropů cca 3,1 m, se samostatnou koupelnou a samostatným WC řeším, jaká je nejvhodnější možnost vytápění. Jedná se o byt ve 3. patře cca 100 let starého měšťanského bytového domu (dům má tlusté cihlové zdi, klenbové a trámové stropy, není zateplený, ale má vyměněná dvojitá špaletová okna).
1) Zavedení plynové přípojky a pořízení plynového kotle mi s ohledem na nedostatek místa, problémy s odvodem spalin, hlučnost a nevzhlednost kotle nepřijde vhodné.
2) Jako možná varianta mi připadalo vytápění podlahovými elektrickými topnými rohožemi (okruh pro koupelnu a okruh pro obytnou místnost). S ohledem na málo místa a neznalost, kde může být v budoucnu rozmístěn nábytek (garsonku plánuji za pár let pronajímat) mám starost, že by podlahové rohože v budoucnu např. vytápěly zbytečně spodek postele, skříní atd. nebo by byly rohože umístěny pouze na "zaručeně v budoucnu nezakrytá místa - počítám max. 10 m2", nepokrývali dostatečnou plochu obytné místnosti - cca 19 m2 a nezajistili tak tepelný komfort. Zároveň bych musel zasáhnout do stávající podlahy a podlahové rohože položit s ohledem na nosnost trámového stropu "suchou cestou".
3) Vážně zvažovanou variantou je velkoplošné stropní vytápění (viz např. místní článek staršího data: https://vytapeni.tzb-info.cz/15285-rekon… Zde mám nicméně starost, zda sálavé teplo na hlavu nebude pro pobyt nepříjemné a zda s ohledem na očekávané tepelné ztráty nebudou provozní náklady příliš vysoké.
4) Poslední možností je vytápění v koupelně el. topným žebříkem a v obytné místnosti např. elektrickými akumulačními kamny (předpokládám, že možnosti jako topné panely, infrapanely a přímotopy nejsou s ohledem na vysoké provozní náklady vhodné, ačkoliv jejich pořizovací cena je nejnižší).
Máte s popsaným problémem někdo zkušenosti? Je některá z popsaných variant vhodná nebo Vás napadá nějaké vhodnější řešení?
Děkuji
Akumulace je vždy spojena s určitou ztrátou. Aby se dalo akumulovat a to platí obecně, musí se použít větší výkon a…
před více než rokem
Děkuji za zkušenost a upozornění na "dopravní ztráty" v případě podlahového / stropního vytápění. Není…
před více než rokem
Zateplení stropu určitě zvážím - výška v místnosti na to je. Jinak předpokládám, že se v bytě bude spíš…
před více než rokem
6 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení