Pozednice, krov, štít

Rubriky:

Reklama
JM Jan Moškoř @jan.moskor před 5 týdny07.08.2024 17:59:01
Pozednice, krov, štít

Dobrý den mám dotaz,
Nejprve informace okolo domu, dům postavený v roce 1962 (plné cihly, občas škvarovky v přízemí. Dům je podsklepený a je na patro, základy jsou betonové.
Minuly rok jsem se rozhodl dům opravit, začal jsem střechou, kdy trámy byly prožrané hmyzem. Dům předtím neměl žádné praskliny.

Po hledání jsem našel střechaře, který navrhl pod pozednice udělat betonový věnec, který ale nezasahuje do štítu, jelikož hned z kraje štítu jsou okna a dům je členitý ( z podkroví následuje zděný vikýř ), takže tento beton pod pozednici je pouze u protilehlých zdí. Střecha je řešena kleštinami, které jsou od sebe 45cm.

Následně jsem tento postup konzultoval se statikem, který se přiklonil na názor střechaře.

Dům má jeden obvodový věnec mezi patry, kde je řada cihel vestavěná na kant a zde je vylitý betonový věnec po celém obvodu a na ten je uložený tramový strop.

Přiklonil jsem se tedy na tento postup, když byla střecha hotová, tak v dolních rozích štítu se mi objevily ve spárech cihel praskliny, pár cihel se mi od sebe odlepilo ve spárech.

Opět jsem toto konzultoval se statikem, ten mi uvedl, že to je z důvodu nedostatečné tloušťky štítu, jednalo se o jednu řadu cihel 150mm, doporučil rohy přezdít na zdivo o tloušťce 300mm až ke středu štítu, kde již tam byla dostačující tloušťka a provázat, tak jsem tak učinil. Stejný názor měl i místní zedník, který děla v okolí staré domy.

Dnes, když jsem kontroloval dům, tak jsem si všiml malé rovné prasklinky přes celý ytong, opět na stejném místě, tato prasklinka je pouze na jedné tvárnici. U protějšího rohu jsem si toho všiml, už před 6 měsíců zpět, ale to jsem si myslel, že to bylo tím, když jsem dozdívál a do tvarnice tlačil.

Asi tři měsíce zpět jsem měl tady bývalého souseda, který se živí jako stavební dozor, a ten mi řekl, že střecha je předimenzovaná a klestiny protilehlé zdi dostatečně stlačují k sobě.

Nechci být za blbce, statik přijde příští týden, ale neskutečně mě to štve, tak kde muže být chyba a jak ji řešit ?
Je možné, že střecha si prostě jen sedla ? Střecha udělaná minuly rok v dubnu, štíty minuly rok v září. Nebo lze nějak svázat tento štít ? Jedna se pouze o jednu stranu domu.

V příloze posílám fotografie krovu a předmětný rohů ve štítě.
Ještě dodám, že na domě mám měsíc nové sádrové omítky a ty popraskané nejsou.

Díky všem, co to dočetli dokonce a zkusí mi sdělit jejich názor, chci totiž dům zateplovat a nechci problém schovat pod polestyren.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.