Dobrý den,
mám dotaz ohledně upevnění zádového panelu (mezi dolními a horními skříňkami) v kuchyni.
Jedná se o 8 mm tlustý laminát jako například https://www.demos-trade.cz/lam-h193-st12… (tedy žádné těžké sklo nebo tak něco), který se bude lepit nějakým Mamutem/T-Rexem na zeď vzadu. Uvažujme cihly/tvárnice, nad tím omítka, a pozor, také výmalba.
Kuchyňské studio v protokolu o zaměření píše: "Zádový panel: [ ] Obklady [ ] Sklo [x] Panel". A k tomu je dopsáno: "PENETROVAT!"
Jinde se zase uvádí: "Část stěny pro lepení obkladových panelů by měla být bez finálního štuku (jen v lepidle nebo napenetrované omítce) a bez výmalby. V případě, kdy v rámci projektu nedošlo ke stavebním úpravám, je třeba odstranit případnou výmalbu a podklad zafixovat penetračním nátěrem. Bez těchto příprav podkladu nelze garantovat dostatečné přilnutí obkladu ke stěně a jeho dlouhodobou stálost."
To zní rozumně a důležitě, tak bych čekal, že se to tak všude dělá. Ale:
1) Na žádných fotkách, které jsem našel na Internetu pro výrazy jako "příprava kuchyň" nebo "rozvody kuchyň" jsem odstraněnou malbu nebo třeba jen jiný odlesk po penetraci ve výšce zádového panelu neviděl. Jen jsou tam běžně ponechávané nezačištěné stopy po úpravách elektroinstalace.
2) Když jsme nechávali jinde dělat kuchyňskou linku před cca 12 lety, tak se podobný zádový panel dával na zeď i s malbou a nepamatuji si žádné poznámky o tom, že by to tak nemělo být od montérů (což samozřejmě nic neznamená...) ale ani jiné poučení v tomto smyslu od kuchyňského studia.
3) Vše tam také i po letech vypadá stejně stabilně, nic se neuvolnilo nebo tak.
Chápu, že to je vše v rovině "mělo by být" a "nelze garantovat" a jedna osobní zkušenost může být jen o štěstí, tudíž bych rád slyšel více názorů.
- Pokud montujete kuchyně, mají zeď zákazníci připravenou v souladu s těmito požadavky?
- Pokud děláte stavební elektro úpravy/přípravy pro kuchyně, řešíte nějak tuhle část?
- Když jste si doma dělali kuchyňskou linku, připravovali jste nějak zeď pro zádový panel?
A pokud něco z toho "ano", tak jak?
Děkuji
0 odpovědí
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení