OSB desky nebo betonové panely na strop ve starším RD?

Rubriky:

Reklama
AZ Anna Zítková @anna.zitkova před 28 dny20.08.2024 09:27:24
OSB desky nebo betonové panely na strop ve starším RD?

Dobrý den,

mohla bych požádat o radu ohledně materiálu na strop/podlahu? Koupili jsme asi 100-letý RD stavebně v dobrém stavu, ale protože potřebujeme víc obytné plochy (bude dvougenerační, nahoře bude celý jeden menší byt a ještě dva pokoje ze spodního bytu), potřebujeme zobytnit půdu, což s sebou nese řešení podlahy. V současném stavu jsou tam dřevěné trámy, které ale nevyhovují únosnosti pro obytné místnosti.

Bylo nám řečeno, ať tam přidáme trámy (dle výpočtu statika), našroubujeme křížem OSB desky, na to kročejové izolace atp. a máme to. Vždy se nám líbily spíše betonové stropy, ale spousta řešení pro nás není vhodná, protože necháváme střechu (ta je včetně krovů dobrá a dle názoru všech lidí tam vydrží klidně i 50 let) a tudíž se tam stavební prvky nemají jak dostat.

Statik nám řekl, ať tam dáme ty OSB na kříž a trámy a nebo železobetonový strop. Víc nám k tomu neřekl a počítá to s těmi OSB. Architekt vůbec neřešil co a z čeho máme postavit a stavebníci nám říkali to s těmi OSB deskami. Včera jsem ale u kamarádky viděla strop z betonových desek. Měla železné rozpěry, mezi nimi betonové desky, ne panely, ale poměrně "malé" desky, asi tak 1 m x 30 cm, a to bylo zalité betonem.

Toto řešení se mi dost zalíbilo, protože mi přijde, že betonový strop je takový "solidnější" než strop z "nějakých desek". Což ale může být jen můj laický pocit. A taky mám (opět laický) pocit, že přes takovýto strop se neponese tolik hluku apod. - když máme v domě dva byty (v případě, že by byt byl jen jeden nebo že by byty nebyly přímo nad sebou bych nad tím asi tolik nepřemýšlela).

Mohla bych Vás požádat o názory na vhodnost či nevhodnost těchto dvou provedení pro náš domeček?
Předem moc děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.