Roubenka - podlahové vytápěníDobrý den,
v brzké době budu realizovat podlahové topení v roubence.
Roubenka z kmenů, spárovaná ovčí vlnou, vymazaná hlínou o ploše 55m2 v budoucnu s podkrovní vestavbou 45m2. Podlaha dřevená podsypaná keramzitem, v koupelně (bývalá čát stáje) betonová.
Zaleplení, jiné podlahy a podobně nepadá v úvahu.
Topí se v jedné místnosti v kachlovém sporáku. Situace je taková, že při topení je dobře jen v této místnosti. Před minulou zimou jsem udělal teplovzduchový rozvod, který dokáže v koupelně udělat kolem 16°C ale jsou mokré stěny a musím topit tak, že se nedá vydržet v místnosti s kachlovými kamny. V domečku jsme byli jen "dovolenkově" tak se to dalo vydržet. Nyní se stěhujeme natrvalo.
Plán je:
1) Zhotovit výměník do kachlového sporáku (vyždímu z něj 2-4kw předpokládám).
2) Vytvořit primární okruh s 300l akumulační nádrží.
3) Vytvořit sekundární okruh podlahového topení PEX/AL/PEX 20x2 do této zimy jen koupelna (7m2) - 6cm polistyren, had 70 m, 6cm betonu, dlažba.
4) Následně zbytek okruhů, komůrka (pokojík) 8m2 had - 70 m svinutý a ukotvený jen pod prkny, světnice 28m2 had - 70 m svinutý a ukotvený jen pod prkny + část hada z chodby cca 30m, chodba 9m2 část hada společného se světnicí cca 40 m.
5) Do budoucna přestavět kachlák s vestavným výměníkem 9kw. Rekonstrukce podkroví a v něm 2 okruhy podlahovky. 30m od domku 2-4 solární články jako dodatečný zdroj tepla. V létě napojit podlahovku na studnu a použít jako chlazení.
V příloze je moje vize. Primární okruh sepne čerpadlo při dosažení 60°C na 1 hodinu (to je přibližně doba hoření naloženého topeniště). Jištěno druhým termostatem při 85°C sepne čerpadlo napřímo. Sekundár sepne při teplotě 30°C a vypne po poklesu na 18°C
a otázky zní:
- Nechybí mi v schématu nějaké prvky? (kohouty nejsou vyobrazeny, bude jich spousta)
- Jsou jednotlivé prvky správně poskládané za sebou?
- Ve schématu č. 2 (přibližně odpovídá skutečnému rozložení), vedu správně potrubí?
- Nějaké rady, co opravdu nedělat, nebo určitě kudělat.
Děkuji
Otakar M.