Trapézový strop - přehození vrstev

Rubriky:

Reklama
PT Petr Toman @petr.toman598 před 26 dny22.08.2024 17:02:43
Trapézový strop - přehození vrstev

Děláme rekonstrukci a potřebujeme udělat nový strop nad sklepní místností o rozměru 2,2×2,7 m. Nový strop ponese podlahu chodby, na které bude stát luxferová příčka s dveřmi (celkovou váhu jsem spočítal na nějakých +-250 kg). Podlaha bude mít 6cm vrstvu anhydritu s podlahovkou.

Plán byl dát 4× 160mm íčka v delším směru (kvůli jednoduššímu osazení, než v obvyklém kratším směru + rozpon je relativně podobný a nevelký a zároveň zatížení i nově dobudované zdi ve sklepní místnosti, za kterou už je jen zemina+podsyp pod dalšími místnostmi domu ...takže taková částečně i opěrná zeď). Na íčka se měl položit trapézový plech a beton vyztužený kari síťemi s oky 10×10cm. Íčka mají osovou vzdálenost cca 750 mm, trapézový plech má výšku 30 mm. Beton C30.

Jak to tak u rekonstrukcí bývá, objevují se nečekané situace a jsme teď nuceni šetřit na výšce stropu/podlahy.
Takže první věc co se nabízí je, dát trapézový plech a vrstvu betonu mezi íčka a vybetonuju.

A tady je důvod mého dotazu - íčka jsou to 160mm, takže když tam na spodní pásnici vložím trapézový plech, nebude beton příliš silný, když to vybetonuju až po horní hranu íček?
Nabízejí se dvě řešení:
- položit polystyren na trapézový plech a zalít betonem po vrch íček a vytvořit tak defakto betonový trámový strop tak, že výška desky bude původně plánovaných 10 cm.
- vybetonovat na tloušťku bet. desky cca 10 cm a zbylý prostor po horní hranu íček vyplnit polystyrenem.

Viz dva řezy na obrázku. Které řešení je za vás lepší? nebo je lepší postupovat ještě jinak?

Chtěl jsem to řešit s projektantem, ale ten je teď nedostupný někde ve světě a já to potřebuju urychleně vyřešit, abych nemusel posouvat práce a betonáž podlahy celého patra.

Jinak k dovysvětlení obrázků - zelené čáry jsou, teď nevím, jestli 10 nebo 12 výztuž, čímž se z prostředního pole stane defakto deska uložená na zdivu (toto prostřední pole mezi íčky je jediné, kde je možné "jižní" konec stropu uložit na zdivo(je tam nika s dveřma), ve zbytku "jižní" části je potřeba vysekat otvory do zdiva na uložení íček).
Což mně zároveň nabádá k druhému dotazu - nepřijde vám to vzhledem k rozponu a využitím jako strop pod vstupní chodbou trochu předimenzované?

Upraveno autorem před 26 dny
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.