Laddomat 22 propouští vodu do kotleDobrý den,
obracím se na místní fórum s prosbou o radu. V příloze je schéma zapojení mé nové kotelny. Vše funguje perfektně, až na jeden nedostatek. A to sice, že Laddomat 22 po vyhasnutí kotle propouští část topné vody a ta tedy cirkuluje i přes kotel. Samozřejmě u kotle který není ještě vychladlý to není nijak patrné. Nicméně, druhý den, když je kotel již chladný, a začne se z akumulačních nádrží nabíjet TUV zásobník, teplota kotle stoupne z cca. 20°C na 40°C. Tzn. v tento moment kotel funguje jako radiator a dochází v něm ke ztrátám tepla. Jednak je kotel v nevytápěném sklepě a také ho chladí přirozený komínový tah.
Kotelna je zapojené přesně podle schématu. Takže to není tak jak by to asi ideálně mělo být, tzn. z kotle do nádrží a až z nádrží do rozdělovače. Kotel je napojen do nádrží Cu35, ale odbočka do rozdělovače Cu28 je takřka hned za kotlem. Také bych rád zmínil, že z důvodu dispozice, je zpátečka vedena vrchem v úrovni vratného potrubí. Tzn. u kotle je z Cu35 odbočka do rozdělovačem v dimenzi Cu28 a Cu35 pokračuje vrchem k nádržím včetně zpátečky.
Rád bych se onoho "protékání" topné vody přes vychladlý kotel zbavil. Projektant realizaci kotelny viděl, a řekl mi že si nemyslí, že by zpátečka u podlahy pomohla.
V laddomatu je prý zpětná klaka, tu mám v originálním stavu, tzn. neměla by být aretována.
Projektant mi poradil na zpátečku před kotel osadit elektrický zónový ventil který by v případě dohoření kotle (vypnutí laddomatu) zpátečku uzavřel vratnou pružinou.
Sice mám na kotly chladící smyčku a DVBT ventil, ale zónový ventil s vratnou pružinou se mi nezdá jako úplně vhodné řešení. V případě výpadku elektřiny by vše musela dochladit chladící smyčka, jelikož by zónový ventil na zpátečce kotle zcela znemožnil samotížnou cirkulaci.
Dále se nabízí další řešení:
1) vyhodit laddomat a použít elektrický 3-cestný ventil. Pomocí regulace ho řídit tak, abych na zpátečce do kotle měl minimální požadovanou teplotu. V případě vyhasnutí kotle, regulace 3-cestný ventil uzavře a kotel by tak měl zbýt zcela "nepropustný". Opět, v případě selhání regulace, by mohlo dojít k přetopení kotle.
2) zpáteční potrubí z rozdělovače upravit tak, aby nebylo napojení hned u kotle. Ale aby vedlo u podlahy až k nádržím.
3) 3 nebo 4 bodové zapojení nádrží. Tuto variantu však zamítám, jelikož mám vícero nádrží a jedna z nich má pouze 2 nátrubky (horní a dolní).
Chtěl bych Vás požádat o Vaše zkušenosti a popřípadě návrh vhodného řešení. Předem děkuji za ochotu, reakce a doporučení.
S pozdravem Mlčkovský