Laddomat 22 propouští vodu do kotle

Rubriky:

Laddomat 22 propouští vodu do kotle

Dobrý den,

obracím se na místní fórum s prosbou o radu. V příloze je schéma zapojení mé nové kotelny. Vše funguje perfektně, až na jeden nedostatek. A to sice, že Laddomat 22 po vyhasnutí kotle propouští část topné vody a ta tedy cirkuluje i přes kotel. Samozřejmě u kotle který není ještě vychladlý to není nijak patrné. Nicméně, druhý den, když je kotel již chladný, a začne se z akumulačních nádrží nabíjet TUV zásobník, teplota kotle stoupne z cca. 20°C na 40°C. Tzn. v tento moment kotel funguje jako radiator a dochází v něm ke ztrátám tepla. Jednak je kotel v nevytápěném sklepě a také ho chladí přirozený komínový tah.

Kotelna je zapojené přesně podle schématu. Takže to není tak jak by to asi ideálně mělo být, tzn. z kotle do nádrží a až z nádrží do rozdělovače. Kotel je napojen do nádrží Cu35, ale odbočka do rozdělovače Cu28 je takřka hned za kotlem. Také bych rád zmínil, že z důvodu dispozice, je zpátečka vedena vrchem v úrovni vratného potrubí. Tzn. u kotle je z Cu35 odbočka do rozdělovačem v dimenzi Cu28 a Cu35 pokračuje vrchem k nádržím včetně zpátečky.

Rád bych se onoho "protékání" topné vody přes vychladlý kotel zbavil. Projektant realizaci kotelny viděl, a řekl mi že si nemyslí, že by zpátečka u podlahy pomohla.
V laddomatu je prý zpětná klaka, tu mám v originálním stavu, tzn. neměla by být aretována.
Projektant mi poradil na zpátečku před kotel osadit elektrický zónový ventil který by v případě dohoření kotle (vypnutí laddomatu) zpátečku uzavřel vratnou pružinou.
Sice mám na kotly chladící smyčku a DVBT ventil, ale zónový ventil s vratnou pružinou se mi nezdá jako úplně vhodné řešení. V případě výpadku elektřiny by vše musela dochladit chladící smyčka, jelikož by zónový ventil na zpátečce kotle zcela znemožnil samotížnou cirkulaci.

Dále se nabízí další řešení:
1) vyhodit laddomat a použít elektrický 3-cestný ventil. Pomocí regulace ho řídit tak, abych na zpátečce do kotle měl minimální požadovanou teplotu. V případě vyhasnutí kotle, regulace 3-cestný ventil uzavře a kotel by tak měl zbýt zcela "nepropustný". Opět, v případě selhání regulace, by mohlo dojít k přetopení kotle.

2) zpáteční potrubí z rozdělovače upravit tak, aby nebylo napojení hned u kotle. Ale aby vedlo u podlahy až k nádržím.

3) 3 nebo 4 bodové zapojení nádrží. Tuto variantu však zamítám, jelikož mám vícero nádrží a jedna z nich má pouze 2 nátrubky (horní a dolní).

Chtěl bych Vás požádat o Vaše zkušenosti a popřípadě návrh vhodného řešení. Předem děkuji za ochotu, reakce a doporučení.
S pozdravem Mlčkovský

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

43 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.