Zvýšení ceny prý není zvýšení ceny

Rubriky:

Zvýšení ceny prý není zvýšení ceny

Podle energetického zákona 458/2000 Sb. má spotřebitel právo při zvýšení ceny elektřiny bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy kdykoliv do desátého dne před dnem účinnosti zvýšení ceny. Toho jsem využíval při přechodech mezi obchodníky s produkty s měsíčním fixem ceny vypočítané podle nějakého pravidla z cen na burze. Dosud to všichni akceptovali, ale teď jsem narazil na ZT Energy, který tvrdí, že zvýšení ceny pro příští měsíc zvýšením ceny není a podle §11ca odstavec 2 trvá na měsíční výpovědi, kterou mi milostivě posunul z  prvního dne následujícího měsíce na den, kdy jsem poslal výpověď. Tvrdí, že jde o smlouvu s jiným způsobem určení ceny podle cen na burze (než je dynamické určení ceny podle spotových cen) a tudíž se jí netýká odst. 4 §11a, kde je zakotveno právo výpovědi bez postihu a výpovědní lhůty při zvýšení ceny.
Já to vidím tak, že v §11ca v odstavci 2 zákon chrání zákazníka možností jednoměsíční výpovědi i při nezvýšení ceny, jinak by si obchodníci vymiňovali ve smlouvách lhůty delší. Podle odstavců 1 a 3 §11ca musí být odběrné místo vybaveno průběhovým měřením, což není můj případ. Já to vidím jako výklad zákona ohnutý ve prospěch obchodníka, který chce zákazníka udržet aspoň o měsíc déle. Vypadá to, že jsem první případ, na kterém testují, zda to projde. Ohánějí se stanoviskem právníka a stejným názorem Tedomu. Vnímám to jako nesolidní jednání, které jsem u Tedomu také zažil, jen to navlékli tak, že tvrdili, že jim moje výpověď poslaná v poslední den lhůty nedorazila. Následující den už dorazila bez problému, ale musel jsem u nich zůstat další měsíc, nicméně proti tomu, že jde o zvýšení ceny před několika měsíci tenkrát nic neměli. Jak to vidíte vy? Je vyšší cena elektřiny pro následující měsíc zvýšením ceny nebo ne?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.