Dům při povodni byl zcela pod hladinou. Jak nyní postupovat?

Rubriky:

Dům při povodni byl zcela pod hladinou. Jak nyní postupovat?

Dobrý den

Bohužel, jsme obyvatelé RD v Ostravě, Nové Vsi, který byl při nynější povodni zcela pod hladinou. Několik dnů již hledám informace, co nás nyní čeká a odpovědi si navzájem odporují. Na tomto místě jsou často odborníci, kteří mohou mít zkušenosti z praxe. Umí nám někdo poradit s řešením tohoto problému?

PODLAHA
Skladba podlahy je:
- Betonová deska
- Hydroizolace
- 200mm polystyrénu
- Anhydrit s vodním podlahovým topením
- Nivelační stěrka
- Velkoplošný vinyl

Je otázkou, co udělá anhydrit, když je několik dnů pod vodou. Někdo mi řekne, že je zničen, někdo zase, že při pomalém vysoušení je pravděpodobné, že bude v pořádku. Do domu se dostaneme nejdříve v příštím týdnu a budeme řešit stav, ale v případě, že by anhydrit přešil, voda bude předpokládám v polystyrénu pod ním? Narazil jsem na technologii vysoušení i v takovém případě (https://www.akime.cz/sluzby/vysouseni-po…) ale nejsem si úplně jistý, zda se jedná o vhodný postup.

SVISLÉ ZDIVO
Obvodové zdivo je ve skladbě:
- Omítka
- Porotherm 350mm
- Šedý polystyrén 160mm
- Lepidlo
- Silikonová fasáda

Opět se střetávám s rozdílnými informacemi. Někdo tvrdí že postačí vysoušení, někdo že natáhnout novou vrstvu omítky a vysušit, další že je nutné omítku oklepat a natáhnout znovu.
Fasáda je díky vylomené konstrukci teras na několika místech poškozena a předpokládal jsem pouze lokální opravy. I v tomto případě ale získávám informaci, že je voda je i ve fasádě a je nutné ji celou odstranit

STŘECHA A STROP
Střecha je ve skladbě:
- SDK podhled
- Hydroizolace
- 360mm minerální vlny
- Dřevěné vazníky
- OSB desky
- Fólie Fatrafol

SDK a minerální vlna je zničena. Voda byla dva dny nad střechou a OSB desky budou navlhlé. Netuším, zda došlo k jejich poškození a je nutná výměna (buď OSB, nebo dokonce vazníků).

ELEKTRO
Předpokládám, že dojde k výměně vypínačů, světel, ale rozvody snad není potřeba nahrazovat? Jak je to s rozváděčem? Nemyslím si, že jističe a ochrany lze nadále používat, ale netuším

Jsem v situaci, kdy nevím, zda mám vše vybourat a vrátit se do hrubé stavby. Dům nebyl poškozen proudem, ale hladina se postupně zvedala a nyní zase snižuje. V tuto chvíli ale nemám představu, zda hovoříme o rekonstrukce na několik měsíců, nebo na rok a více.

Bez konkrétních informací z místa nelze zodpovědně odpovědět, ale hledám alespoň orientační informace. Jsme pětičlenná rodina a zítra se budeme stěhovat potřetí za týden, takže musím pracovat s nějakým plánem.

Děkuji, Roman Striš

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.