Kotvení pozednic na zdi bez věnceDobrý den, v rámci rekonstrukce RD řeším uchycení pozednic. Střecha je valbová, pod střechou nevytápěná půda a mezi půdou a obytným patrem trámový strop. Stávající stav byl takový, že pozednice byly pomocí pásovin propojeny (přitlučeny hřebíky) do stropních trámů v místě zelených linek na přiloženém obrázku. Konce stropních trámů byly zazděny do obvodových zdí i na nosných zdech (fialové linky). Trámy byly navíc "zatíženy" škvárobetonem.
V rámci rekonstrukce byl odstraněn škvárobeton (některé trámy vyměněny) a konce všech trámů uvolněny, aby kolem trámů byl volný prostor. Na trámy přijde záklop z OSB desek a vata (tzn. lehčí konstrukce než dosud).
Krov má ještě vaznice s hambalky, které jsou na 6 místech podepřeny stojkami (na trámový strop). Plánuji počet stojek zvýšit na 10, aby byly i na nosných zdech. Z tohoto důvodu předpokládám, že hlavní funkce pásovin byla proti větru (a nevidím tedy moc opodstatnění v nahrazení pásovin táhly mezi pozednicemi, což mi doporučoval tesař). O zachování současného stavu vzhledem k uvolnění stropních trámů a odlehčení skladby ale také pochybuji.
Neúspěšně jsem informace hledal na internetu, ale skoro všude se řeší jen kotvení k betonovému věnci. Přitom těchto případů (bez věnce) musí být spousta. Vlastně jsem se ani příliš nedozvěděl, jestli kotvení u tohoto typu vazby slouží k zachycení horizontálních sil nebo proti větru.