4-cestný ventil v rozvaděči podlahového topení -hybridní systém

Rubriky:

4-cestný ventil v rozvaděči podlahového topení -hybridní systém

Ahoj všem, potřebuji pomoct s doděláním rozvaděče pro podlahové topení. Celý systém bude hybridní kombinace radiátorů a podlahovky. Zdroj tepla je TČ Toshiba 16KW s taktovací nádrží na 300l. TČ s radiátory funguje už 3 roky. Má vlastní oběhové čerpadlo. a 3CV pro přepínání topení do TUV nádrže, taktéž 300L. V rozvaděči podlahovky je už zapojený 1 okruh do koupelny, tlaková zkouška proběhla. Míchací ventil do rozvaděče podlahového topení je 4 cestný. Připojení ke stávajícímu topnému okruhu bude 1". To umím s tím problém nebude. Potřebuji, prosím, poradit s osazenim čidel a naplánováním logiky jak se ten ten 4-cestný ventil a čerpadlo mají chovat, trochu topenářské teorie a praxe ... :-). Kamarád, se kterým jsme to plánovali, bohužel už odešel do instalatérského nebe. Koukal jsem na návody na YT nebo fórech, ale tam to všechno dělají jen se 3-cestným ventilem. Pomůže mi prosím někdo s doplánováním, jak se mají ty 4 cestný potvory nastavovat a s nasměrováním jak s tím dál? Jsem několik minut jízdy autem od Benešova u Prahy.
EDIT4.10. Jde o bývalý statek, základní systém s radiátory je původní funkční rozvod, kterým topíme TČ s topnou vodou od 40°C do 46°C. Mám naplánováno, že odbočka 1" k rozvaděči podlahového topení bude ve sklepě z trubek také 1" co jdou od 300L nádrže.
Přemýšlím o tom, jestli to odbočení k rozvaděči podlahovky může být natvrdo jen odbočení, nebo jestli tam dát také nějaký 3C ventil ?
Radiátorů bude postupně ubývat, a bude je nahrazovat podlahovka, jak se bude stavení postupně předělávat. Výjimkou bude koupelna, kde budou oba systémy a velká ložnice, kde jsou staré dubové parkety po renovaci a ty aktuálně rozhodně bourat nechci.
Trošku mne mate, jak hodně příspěvků je o tom že 4 cestný ventil by měl být jako křižovatka podlahovky a radiátorů, ale tak to u nás rozhodně zapojené ani navržení není a ani s tím tak nemohlo být počítáno. Stále tedy nevím, proč mi Ivo do podlahového rozvaděče naplánoval, ten 4cestný termo ventil a jak ho osadit čidlama a celé to oživit. Díky za trpělivost ...

Upraveno autorem před 2 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

30 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.