4-cestný ventil v rozvaděči podlahového topení -hybridní systémAhoj všem, potřebuji pomoct s doděláním rozvaděče pro podlahové topení. Celý systém bude hybridní kombinace radiátorů a podlahovky. Zdroj tepla je TČ Toshiba 16KW s taktovací nádrží na 300l. TČ s radiátory funguje už 3 roky. Má vlastní oběhové čerpadlo. a 3CV pro přepínání topení do TUV nádrže, taktéž 300L. V rozvaděči podlahovky je už zapojený 1 okruh do koupelny, tlaková zkouška proběhla. Míchací ventil do rozvaděče podlahového topení je 4 cestný. Připojení ke stávajícímu topnému okruhu bude 1". To umím s tím problém nebude. Potřebuji, prosím, poradit s osazenim čidel a naplánováním logiky jak se ten ten 4-cestný ventil a čerpadlo mají chovat, trochu topenářské teorie a praxe ... :-). Kamarád, se kterým jsme to plánovali, bohužel už odešel do instalatérského nebe. Koukal jsem na návody na YT nebo fórech, ale tam to všechno dělají jen se 3-cestným ventilem. Pomůže mi prosím někdo s doplánováním, jak se mají ty 4 cestný potvory nastavovat a s nasměrováním jak s tím dál? Jsem několik minut jízdy autem od Benešova u Prahy.
EDIT4.10. Jde o bývalý statek, základní systém s radiátory je původní funkční rozvod, kterým topíme TČ s topnou vodou od 40°C do 46°C. Mám naplánováno, že odbočka 1" k rozvaděči podlahového topení bude ve sklepě z trubek také 1" co jdou od 300L nádrže.
Přemýšlím o tom, jestli to odbočení k rozvaděči podlahovky může být natvrdo jen odbočení, nebo jestli tam dát také nějaký 3C ventil ?
Radiátorů bude postupně ubývat, a bude je nahrazovat podlahovka, jak se bude stavení postupně předělávat. Výjimkou bude koupelna, kde budou oba systémy a velká ložnice, kde jsou staré dubové parkety po renovaci a ty aktuálně rozhodně bourat nechci.
Trošku mne mate, jak hodně příspěvků je o tom že 4 cestný ventil by měl být jako křižovatka podlahovky a radiátorů, ale tak to u nás rozhodně zapojené ani navržení není a ani s tím tak nemohlo být počítáno. Stále tedy nevím, proč mi Ivo do podlahového rozvaděče naplánoval, ten 4cestný termo ventil a jak ho osadit čidlama a celé to oživit. Díky za trpělivost ...
Upraveno autorem před 2 měsíci