Hambalky

Rubriky:

Reklama
Hambalky

Ahoj stavebníci,

mám takový obecný dotaz. V současné době předělávám podkroví a došel jsem k celé řadě zjištění o stavu krovu.

Vše začalo na jaře. Po zimě kdy na střechu napadlo zřejmě docela hodně sněhu, se mi krov mírně rozjel do stran. Zjistil jsem to podle cca 1cm mezery ve spojích hambalek - krokev. Na základě tohoto zjištění jsem se pustil do průzkumu pozednic a obecného studia statiky krovů. Abych vůbec pochopil co za krov a jak funguje vlastně v domě mám. Jelikož mám malý dům bez věnce 6x12m a samotné podkroví bez přístavby je 4,2x12m jedná se o prostý hambalkový krov který by měl být zajištěn vaznými trámy.

Bohužel nějaký dobrák přede mnou při rekonstrukci se rozhodl tyto trámy vyřezal a krov byl zřejmě řadu let bez nich. Nyní zřejmě při větší bouři či zátěži sněhem došlo k pohybu.

První co jsem tedy řešil bylo vložení nových trámů mezi pozednice, tak aby plnili funkci vazných trámů. Tedy pod každý pár krokví jsem umístil jeden trám a celé to prošrouboval ocelovým pásem, tak aby protilehlé pozednice byly pevně spojené.

Další věcí kterou jsem řešil. poněvadž v podkroví bude zateplení a tím pádem nějaká váha navíc na krokve bylo, že jsem krokve zesilil příložkou 10x6cm vždy u každé aspoň z jedné strany u některé do sendviče.

poslední věcí která mě trápila byly ony uvolněné hambalky, které už tam zřejmě tak úplně neplnily svou funkci. Místo nic jsem se rozhodl u boků podkroví pod každou krokem udělat sloupek a na každý pár krokví do hodní části kleštiny z kvh.

Můj dotaz zní. Je dostatečné zesílení krokví dostačující pro odebrání hambálků a tím není nic ohroženo? Nebo je můj závěr zcela mylný? Délka celé krokve je cca 480cm, takže se jedná opravdu o malou střechu.

Děkuji a sem s kritikou.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.