Kotel Baxi Nuvola Duo-Tec+ 24 GA, Opentherm a nežádoucí chování při výpadku komunikaceDobrý den,
velmi bych ocenil radu od na můj problém od někoho se zkušenostmi s kotlem Baxi.
Ve zkratce: mám prostorový přístroj s komunikací OpenTherm, který je připojený ke kotli Baxi. Běžně funguje všechno v pořádku. Pokud ale přístroj odpojím - tedy dojde k přerušení komunikace s kotlem skrze OpenTherm, tak se kotel chová pro mě nežádoucím způsobem - začne topit. Čekal jsem přesně opak - pokud dojde k výpadku komunikace, potřebuji, aby netopil.
Neřešme prosím, že k výpadku komunikace nedojde. V mém případě k němu prostě náhodně může dojít a je pro mě nepředstavitelné, že na týden odjedu a kotel (i v létě bude topit). Zamrznutí nehrozí - to mě vůbec netrápí.
Hledal jsem v dokumentaci, ale nemohu přijít na to, jak kýženého stavu dosáhnout.
Fyzicky mám na stěně tento termostat: https://www.youtube.com/watch?v=DHsd7NXg…
Našel jsem tento instalační manuál: https://www.kosemo.cz/files/001212.pdf
U PDF je matoucí stránkování, protože je rozdíl strana dle Adobe Readeru a tu kterou vidíte.
Říkal jsem si, že dle dle strany 14 PDF stránkování by mi mohlo pomoci nastavit parametr P10 na kotli. Vyzkoušel jsem všechny varianty a při výpadku OpenTherm kotel při všech variantách začal topit.
Můj připojený termostat je podle mě v názvosloví "vzdálená kontrola".
Říkal jsem si, že změnou parametru P10 na kotli například na 01 nebo 02 nebo 03 vyřeším to, že kotel při výpadku OpenTherm nebude topit. Ale to se mi nepovedlo. Při dalším zkoumání jsem se dostal až k zapojení svorkovnic M1 a M2 a přidávám screeny.
Ze zapojení je vidět, že na svorkovnici M2 mám připojené na svorky 1-2 zařízení vzdálené kontroly. Na svorkovnici M1 na svorkách 1-2 nemám nic - ani můstek.
Z toho chápu, že není připojený prostorový termostat, ze kterého by byla vzata nižší teplota. Původně jsme si představoval jako prostorový termostat jenom čidlo teploty uvnitř kotle, podle kterého by se vzala teplota v místnosti a kotel by pak nespínal při výpadku OpenTherm. Moje představa byla tedy lichá a ze zapojení chápu, že na svorkovnici M1 není na svorkách 1-2 nic připojeno.
Zaujala mě věta v PDF na straně 10 (PDF dokumentu): Je nutné obnovit můstek na svorkách 1-2 svorkovnice. M1 kotle v případě, že prostorový termostat nebude
použitý nebo v případě nepřipojení vzdálené kontroly dodané jako příslušenství.
Můstek tam nemám a podle věty ani nemusím, protože mám připojené zařízení vzdálené kontroly skrz OpenTherm. Bohužel se nikde nemohu dopídit toho, jestli tam můstek mít mohu a co by to udělalo, když bych měl připojený OpenTherm a zároveň můstek.
Chtěl jsem tedy požádat o informaci:
1. k čemu slouží onen můstek na svorkovnici M1 na svorkách 1-2?
2. může být připojená vzdálená kontrola přes OpentTherm - svorkovnice M2 svorky 1-2 a zároveň vytvořen můstek na svorkovnici M1 na svorkách 1-2? Hledám za tím řešení mého problému - ale dost se to odvíjí od předchozí otázky.
3. tuší někdo, jak vyřešit můj problém - když dojde k výpadku OpenTherm, nechci aby kotel topil. Ve chvíli výpadku je prakticky Termostat odpojený.
Nechce se mi věřit, že by to nebylo řešitelné a velmi bych ocenil radu.
Děkuji.
Petr