Kotel na uhli - zmenseni mnozstvi saziDobry den, potrebuji poradit nebo dovzdelat ohledne kotle na TP. Mam Dakon 5N DOR automat. Kotel super, ale potrebuji zjistit zda to jak topim, jde vylepsit nebo zda topim spravne. Jsem topic zacatecnik s 2 letou praxi, takze se ucim co nejlepe topit a zda se mi, ze se mi v kotli vcetne popela kupi i saze, jakoby jsou smichane. Je to svetly popilek s cernymi teckami a ja chci prijit na to proc resp.zda delam neco spatne nebo je to nejaky prirozeny jev. Kotel ma retortu na ktere mam asi 5 cm vysoky krtinec, ktery hori pekne po cele plose a plamen jde do trychtyre smerem ven, ma oranzovou barvu a uprostred je lehce namodraly(snad to tak ma byt). Jak projde pres samotove cihly a narazi na prvni zatacku tak se tam tenhle popel se sazemi usadi a dela tam stale vetsi nanos. Otazka tedy zni, zda to takto byt ma nebo zda je neco spatne. Napadlo mne, ze mozna ventilator moc fouka a vyfouka popel i se sazemi az do vymeniku, jenze kdyz utlumim ventilator, zacnou se saze delat hned na samotovych cihlach. Ventilator je nastaven na min.207ot. a max.2500ot., kdy mam nastaveno, ze minimum je 15%, ale bezne ukazuje display 1%. Kotel ma nanos sazi tak 3mm za tyden. Nelibi se mi, ze postupem casu ty samotove cihly jsou cele cerne od sazi (neni to ani tak nanos, jako spis obarvene od sazi) a nad horakem je to krasne vypalene bezbarve.
Upraveno autorem před 7 týdny