Nilan Compact - efektivita? marketing?

Rubriky:

Nilan Compact - efektivita? marketing?

Dobrý den,
řešíme, jestli instalovat Compact, nebo jen něco pasivního. Myšlenka neztrácet zbytečně energii se mi líbí, ale mám trochu obavu, že je to jen marketing. Snažím se tu návratnost spočítat, ale vycházejí mi šílený čísla - nemohl by na to někdo mrknout?

u schématu funkce (https://nilan.cz/nilan-compact-schema-fu…) ukazují, že když jí pustím čistě přes pasivní výměník, půjde ven vzduch o 7st., kdežto kdybych to stejné nastavení použil i k ohřevu vody, půjde ven vzduch o teplotě -4st. (všechno ostatní tam mají stejné). Předpokládám, že v obou případech ten vzduch, co ještě zbude, půjde ven plně nasycený? Tzn buď půjde ven vzduch s energií 23,2 kJ/kg nebo s energií 3,2 kJ/kg. Když budu foukat 100m3/h je to tím pádem 125kg vzduchu, tedy za hodinu vyfouknu buď 2900kJ nebo 400kJ. Tedy rozdíl, který mohu natlačit do vody je 2,5MJ energie oproti běhu v pasivním režimu (tj. skoro 700Wh).
Když se podívám na jiné jejich jednotky s podobným větracím výkonem tak pasivka 350TOP má příkon 170W, aktivka VPL15TOP 720W, takže ten příkon té aktivní části (která by mi tahala teplo do vody) je 550W.
Sumasumárum... já do vody natlačím 720Wh a spotřebuju na to 550Wh? To je COP 1,27 ???? To už bych to mohl topit rovnou elektrickou patronou a skoro to nepoznám ne?

Je mi teda jasné, že tam je ještě ten druhý pohled, že ten vzduch, co vyfukuju, v domě nějakou energii spotřeboval na ohřátí, takže vlastně stojím před rozhodnutím ho zcela bez užitku vyfouknout (a muset tu energii znova dodat novému vzduchu), nebo ho alespoň nějak zužitkovat (ačkoliv to zužitkování nevypadá příliš efektivní). Ale když tedy bych těch 700Wh bez užitku vyfouknul a rozhodl se to do vody dodat jinak, tak i ta nejhorší čerpadla pojedou při A2/W45 s COP kolem 3 a ty lepší klidně s COP 4,5-5,5. Abych teda těch 700Wh dodal čerpadlem vedle domu, sežere mi to čerpadlo nějakých 175Wh energie (COP4). Při ceně elektřiny 6Kč/kWh to znamená, že abych tam těch 700Wh energie dodal, zaplatím za to 1,05Kč. Rozdíl mezi cenou pasivky a Compactu je nějakých 160tis. Kč. .... a z toho mi vychází, že návratnost toho Compactu by byla až po nějakých cca 150 000 hodinách práce.... i kdyby jel 24h denně 365 dní v roce je to víc než 17 let... a to je trochu za životností ne?

Samozřejmě v létě je té energie ve vzduchu víc, tak by ty čísla byly asi lepší než na podzim, ale tam zase to může vyřešit balkonová FV z Hornbachu, která za pár tisíc to nahřeje stejně.

Opravdu je ten Compact a ukládání tepla z odpadního vzduchu do vody takový nesmysl nebo kde je zakopaný pes?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

70 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.