Parozábrana v zateplené, ale nevytápěné garážiDobrý den, mám samostatnou nevytápěnou garáž. Stěny jsou Porotherm 30, podlaha nezateplená.
Skladba ploché střechy je takto: SDK (ještě není), parozábrana, 20 cm vaty mezi trámy, OSB, hydroizolační fólie. Žádná vzduchová mezera ve skladbě nad parozábranou není. Bok střešní skladby je uzavřený skladbou ETICS, omítka je dotažená až k trámům, které procházejí na jedné straně ven.
Na jaře se garáž zateplila šedým EPS 8 cm a došlo k zajímavému jevu - garáž si vlivem zateplení udržovala nižší teplotu než byla venku poměrně dlouhou dobu na jaře, kdy bylo teplé a vlhké počasí. Stalo se to, že voda z cementového lepidla pod EPS zvyšovala vlhkost v prostoru střechy a "studená" parozábrana ochlazovaná vnitřkem garáž na sobě měla kondenzát z horní strany. Parozábranu jsme otevřeli a v podstatě celé léto sušili.
Já teď hledám radu co dál. Voda z lepidla už by pravděpodobně měla být pryč. Ale nějaká vlhkost se tam vždy může nějak dostat, ať už nedokonalostí parozábrany, nebo jinudy. Napadá mě zda může jít i vlhkost od zateplených základů, která projde mezi zdí a EPS nedokonalostmi rámečku z lepidla. Ještě jsem neviděl fasádníky, kteří by dělali opravdu neprůstřelné rámečky..
Co odvětrání střechy? Žádné tam není, ale nejsem si jistý zda by to pomohlo.. Na jaře bude v garáži 5-10 stupňů a venku třeba 10-20 a k tomu 90+ % vlhkost. Venkovní vzduch se "odvětráním" dostane do střechy a zkondenzuje na studené parozábraně ochlazované studeným interiérem? Mě připadá jak kdyby zateplená a nevytápěna budova vlastně neměla řešení, protože na jaře se celá situace otočí a z budovy je lednička..