Bubliny v okruhu vody určenej na okrev vody v zásobniku teplej vodyDobrý den prajem.
Chcel by som poprosiť o radu.
Mam kondenzačný kotol Viessmann Vitodens 100, ktorý ohrieva vodu v zásobníku Vitocell 100. Majú 13 rokov, Všetko navonok funguje. Posledne mesiace je počut s potrubia, ktoré ohrieva vodu v zásobniku, "šramotenie". Najviac to pripomína zvuk bublín. V prílohe je nahrávka. Zo začiatku toho bolo málo, ale postupne toho bolo viac a aj to dlhšie trvalo. Zvuk začína pri začiatku ohrevu a po čase prestane. Postupne už bol ten zvuk tak dlhý, že vydržal celý čas ohrevu.
Aké su poznatky:
- keď položim ruku na vlnovec spiatočky, ktorý ide zo zásobníka do kotla cítim, že tam niečo šramoti. Nie je to len počut, ale aj cítiť
- ak beží okruh vykurovania domu, je ticho. Deje sa to len pri ohreve TUV
- tlak vody v okruhu kúrenia sa drží, nestúpa a ani neklesá. Voda neuniká, ani nepribúda.
- Dal som odstredivý filter na spiatočku zo zásobníka, čí už vekom neide s neho veľa bordelu. Neide. Nejaký čierny kal sa nájde, ale žiadné mechanické čiastočky zatial nechytil.
- dal som nový odvzdušnovák čerpadla do kotla. Starý bol zanesený, vyčistil som ho, ale aj tak som skusil dať nový. Vzduch vypuštal, čiže funguje.
Po posledných dvoch úpravach šramotenie zmyzlo, ale postupne sa vracia. Zatial si stále myslím, že su to bubliny. Neviem, ako tam ten vzduch príde. Vymyslel som si teóriu, že vo vyhrievacom potruby zásobnika, je mikrotrhlina a zatial cez to prejde len vzduch ... asi divna teória. Zásobník vody nie je lacná vec, aby som si kvôli vymyslenej teórií, kúpil nový.
Nevie niekto poradiť, odkial sa tam dostáne vzduch/bubliný?
Dakujem za akúkoľvek radu
s pozdravom
Peter