Nastaveni teploty vody u Kondenzacniho kotleZdravim, chci se zeptat na jakou maximalni teplotu muzu nastavit ohrev vody kondenzacnim kotlem do radiatoru, aby nedoslo ke znizeni ucinnosti kotle. Nekde jsem totiz vycetl ze u kondenzacnich kotlu neni dobre ohrivat tu vodu prespriliz, jakoze idealne je mezi 50 - 58, pri vyssich teplotach pak prej tim celym spusobem jak kondenzacni kotel pracuje se snizuje jeho ucinnost a z kondenzacniho se stava "obycenjnej" coz ma za nasledek vyssi spotrebu plynu.
Dekuji predem za odpovedi.
Pro info kdyby bylo potreba, davam sem popis jak mam to vytapeni: Kondenzacni kotel je Viadrus Viagas V3N24. Pouziti - ohrev teple vody a vytapeni. Proto mam 120 l nadrz, ktera ma takove cerpadelko ktere ma tri rezimy (zapina pri poklesu teploty, auto, nebo full, cili bezi vzdy - nastavene to mam na pokles teploty), Ke kotli mam bezdratovy termostat Salus, ktery je umistnen, jak by mel byt, v "nejchladnejsi" mistnosti - resp. objemove nejvetsi(nastaven na 22 stupnu). V ostatnich mistnostech se pak reguluje teplota v priskrcenim prutoku vody termoventily na radiatorech. Teploty vody pro uzivani mam nastavenou na 50 stupnu, stejne tak teplotu vodu v radiatorech na 50 stupnu.
Tomeni mi delal topenar dle vypoctu, mne sa ale zda ze ten kotel bezi celkem dlouho aby vyhral aby uspokojil nastaveni termostatu 22 stupnu v mistnosti. Proto mne zajima na jakou nejvyssi teplotu muzu nastavit na kotli ohrev vody v radiatorech a tak snizit cas behu kotle at je tolik "netrapi". System je novy ma dva roky, takze o nejake zastaralosti pripadne nefunkcnosti soustavy opotrebenim muzeme vynechat. Uvazuji totiz ze je nejspis lepsi kdyz kotel bezi mene casu a ohriva vodu na vic stupnu jako kdyz bezi dele s ohrevem na mene stupnu, snad z pohledu spotreby a opotrebeni kotle uvazuji spravne.
Dekuji jeste jednou za odpovedi.