AN + podlahovka - regulace

Rubriky:

AN + podlahovka - regulace

Prosím, snažil jsem se najít odpověď, ale nikde jí nevidím, proto se bych se rád zeptal:

jakým způsobem regulovat teplotu vody z AN do podlahovky?

řeším pár věcí:
1) nechci nikdy nikam a za žádných okolností někam chodit a něco přenastavovat - sytém se zareguluje a musí již fungovat trvale (pro mě preferenčně si to sám zaregulovat ekvitermní křivkou)
2) oběhové čerpadlo v podlahovce musí běžet nonstop v zimě i v létě (chci přenášet zisky z jihu na sever a udržet teplotu, která se nastaví při prvním zaregulování)

Uvažoval jsem o nějakém termostatickém trojcestném směšovacím ventilu se servopohonem se spojitým rozsahem nastavování, ale nejsem si jistý, jak/jestli by to fungovalo, protože:

a) když se kouknu např. na ESBE VTA, tak nikde nevidím servopohon, který by pro něj byl určen, u všech vidím, že jsou pro VRG, které ale nejsou termostatické
b) když se kouknu na web výrobce píše se tam: "Dotaz: Termostatický ventil VTA300 či VTA500 nemíchá přesně dle nastavených parametrů na ventilu.
Řešení: Minimální rozdíl teplot mezi přívodem teplé vody a výstupem smíchané vody musí být minimálně 10 °C. Dále zkontrolujte zda-li na jeden z portů nepůsobí nevhodně velkým tlakem například oběhové čerpadlo." - natápět vodu pro topení o 10st. nad nátok do podlahovky jen úplný nesmysl, když to má zajistit TČ.
c) u těch ventilů je standardně uvedena funkce, které nerozumím: "Dále obsahuje velmi důležitou funkci proti opaření, která v případě přerušení dodávky studené vody automaticky odstaví dodávku horké vody." znamená to, že když by byl ventil stažený na minimum např. na 20st.C (topit nechci, chci jen točit, co v trubkách už je), že v okamžiku, kdy mi zasvítí sluce do domu a voda v podlahovce se díky tomu ohřeje na 22st., tak ventil samozřejmě nepřimíchává žádnou teplou vodu z AN, ale zároveň uzavře i tu cirkulaci, takže čerpadlo se zasekne?

je samozřejmě možné, že jiný výrobce toto má vyřešeno, a tudíž je problém jen v tom, že na mě všude vyskakují ESBE, kde to řešení nenacházím, nevím. Jak to prosím optimálně řešit?

Díky

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

31 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.