TZB-info - Vnitřní tepelná akumulace…
Článek se zabývá základními poznatky o vnitřní tepelné akumulaci energeticky pasivních staveb ve vztahu k letní tepelné stabilitě v klimatických podmínkách střední Evropy. Článek se lehce dotýká…
Prosím, snažil jsem se najít odpověď, ale nikde jí nevidím, proto se bych se rád zeptal:
jakým způsobem regulovat teplotu vody z AN do podlahovky?
řeším pár věcí:
1) nechci nikdy nikam a za žádných okolností někam chodit a něco přenastavovat - sytém se zareguluje a musí již fungovat trvale (pro mě preferenčně si to sám zaregulovat ekvitermní křivkou)
2) oběhové čerpadlo v podlahovce musí běžet nonstop v zimě i v létě (chci přenášet zisky z jihu na sever a udržet teplotu, která se nastaví při prvním zaregulování)
Uvažoval jsem o nějakém termostatickém trojcestném směšovacím ventilu se servopohonem se spojitým rozsahem nastavování, ale nejsem si jistý, jak/jestli by to fungovalo, protože:
a) když se kouknu např. na ESBE VTA, tak nikde nevidím servopohon, který by pro něj byl určen, u všech vidím, že jsou pro VRG, které ale nejsou termostatické
b) když se kouknu na web výrobce píše se tam: "Dotaz: Termostatický ventil VTA300 či VTA500 nemíchá přesně dle nastavených parametrů na ventilu.
Řešení: Minimální rozdíl teplot mezi přívodem teplé vody a výstupem smíchané vody musí být minimálně 10 °C. Dále zkontrolujte zda-li na jeden z portů nepůsobí nevhodně velkým tlakem například oběhové čerpadlo." - natápět vodu pro topení o 10st. nad nátok do podlahovky jen úplný nesmysl, když to má zajistit TČ.
c) u těch ventilů je standardně uvedena funkce, které nerozumím: "Dále obsahuje velmi důležitou funkci proti opaření, která v případě přerušení dodávky studené vody automaticky odstaví dodávku horké vody." znamená to, že když by byl ventil stažený na minimum např. na 20st.C (topit nechci, chci jen točit, co v trubkách už je), že v okamžiku, kdy mi zasvítí sluce do domu a voda v podlahovce se díky tomu ohřeje na 22st., tak ventil samozřejmě nepřimíchává žádnou teplou vodu z AN, ale zároveň uzavře i tu cirkulaci, takže čerpadlo se zasekne?
je samozřejmě možné, že jiný výrobce toto má vyřešeno, a tudíž je problém jen v tom, že na mě všude vyskakují ESBE, kde to řešení nenacházím, nevím. Jak to prosím optimálně řešit?
Díky
3cestné ventily pro TUV mají funkci takovou že TV 65°C a studenou 15°C smíchají na např 40°C aby se děti, staří lidé,…
před 21 dny
Máte divné představy, že termostatická hlavice dokáže udržet teplotu 0,1°C. Má chyby udané v technickém listu. Předně…
před 21 dny
Už vím kdo bude další prezident - je z nás nejchytřejší. :-)
před 21 dny
31 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení