Řízení podlahovky podle vratné vody

Rubriky:

Řízení podlahovky podle vratné vody

Dobré odpoledne pánové (a dámy),

chtěl bych vás ještě požádat o názory nebo zkušenosti s možností řídit topení podlahovkou pomocí vratné vody.

Řízení podle ekvitermy, jak se podle vedlejšího vlákna zdá, je značně složité a nepřesné. A drahé. Drahé v tom, že je potřeba velké množství snímaných údajů a k tomu další zařízení, která ty údaje zpracují a nakonec ještě snad nejdražší zařízení, která podle těch informací teplotu do podlahy zaregulují. A jak bylo opakovaně zmíněno, ta ekviterma nedokáže nijak pracovat se všemi vlivy, které na dům a jeho ztráty/zisky mají vliv, leckdy velmi vysoký.

Díval jsem se proto na britské obdobě tohohle fora na to řízení podle zpátečky, a tam to vypadalo, jako vcelku funkční a oblíbená možnost. Jasně, jejich podmínky jsou jiné - jsou zvyklí na jinou teplotu v domě a vnější teploty jsou proti našim prakticky neměnné. Ale třeba by to šlo i zde.
Nejvíc se mi na tom líbí fakt, že topná voda reaguje jen na vnější teplotu. Vratka ale naproti tomu by měla v sobě obsahovat informaci o skutečné potřebě/spotřebě toho tepla v domě - tedy v podstatě vratka by měla v podstatě do sebe vsáknout všechny ty ostatní/okolní zisky a ztráty, které na dům působí, tudíž vlastně být velmi přesná z hlediska potřebného topného výkonu.

Pokusil jsem se si to nějak spočítat a rozvrhnout a vychází mi to takto:
- Výstupní teplota vody (nátoková teplota topné vody) by byla fixně stanovena s pomocí třeba toho termostatického směšovacího ventilu
- Cirkulace vody v podlahovém topení by běžela nonstop
- K regulaci by bylo použito teplotní čidlo na trubce vratné vody před AN
- Mezi nátokem a vratkou by byla spojka a u ní přepínací ventil (rozdělovací ventil nebo jak se to jmenuje společně s jednoduchým servomotorem), který by v otevřeném stavu umožnil plynulý průtok vratky do AN - tedy voda by běhala z AN do podlahy a zase zpět do AN. V okamžiku, kdy by dostal povel, uzavřel by cestu vratky do AN a ta by tím pádem proudila jen v rámci podlahovky dokola.
- Ten přepínací ventil by se vždy po hodině otevřel (např. vždy v 10:00, 11:00, 12:00, 13:00,.....) a v tu chvíli by šlo teplo z AN do topení
- Ve chvíli, kdy teplotní čidlo na vratce zjistí, že dosáhla určité předem stanovené teploty, řídící systém vyšle pokyn a uzavře přepínací ventil - topná voda bude nadále už cirkulovat jen v podlaze, žádné další teplo z AN do podlahy nepoběží, dokud se zase "v celou" ventil nepřepne.

Výhoda je, že bych nemusel stanovovat žádnou ekvitermu, nemusel bych vůbec přemýšlet nad tím, jestli fouká, nebo svítí sluníčko, jestli někde hřejou spotřebiče nebo osoby, prostě jakmile by se dům opět nasytil teplem, vratka by vzrostla a topení by se uzavřelo. A přitom jediné, co k tomu potřebuju, je čidlo teploty, jeden ventil se servem a relátko co ho bude přepínat.

Jediný problém? Nebo to, co nechápu je, jak si stanovit tu "správnou" teplotu vratky, kdy to uzavřít. Teoreticky by se nabízelo, aby zavírací teplota vratky byla stejná jako požadovaná teplota v místnosti - jakmile do místnosti už nelze topit, protože už je teplotní spád nula, vratka naroste a ventil se zavře. Jenže ten teplotní spád není daný jen vratkou, ale střední teplotou topné/vratky, takže i když bych měl vratku stejnou jako teplotu místnosti, tak střední teplota bude vyšší a tudíž spád bude, takže vratka sice poroste, ale možná ne tak "rychle", jak bych potřeboval. Mohl bych to tedy udělat tak, že vratka bude nižší, tak aby střední teplota topné vody odpovídala té místnosti, jenže když budu mít střední teplotu vody třeba 22,5st., tak to mi přece koupelnu na 24st. nevytopí i kdyby tam byl topný had narvaný na těsno ne? Stejně tak by měla být asi o něco vyšší, aby v těch ostatních se vzduch na těch 22,5st. dostal, protože jinak by to mohlo trvat nekonečně dlouho.
Jak ty teploty teda nastavit mi není úplně jasné, ale třeba byste dokázali poradit, nebo, kdyby tento způsob regulace dával smysl, můžu si s tím hrát a postupně nějaké to optimum teplot topná/vratná voda najít.

Předem díky všem za rady a názory na ten systém, případně jestli to je reálné a jak to případně udělat/vylepšit. Hlavně nějaká rada k tomu, jak stanovit ty správné teploty střední/vratné vody by mi pomohly. Nátokovou vodu už dopočítám podle toho snadno podle potřebného výkonu za výpočtové teploty.

Upraveno autorem před 27 dny
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

107 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.