Nilan Gott 2600 TOP - moje zkušenostiZkušenosti s jednotkou Nilan Gott 2600 TOP po 3 letech.
Píšu to zde pro potencionální zájemce své postřehy, abys tím počítali.
Uvádím zkušenosti na můj dům, aby někdo nesrovnával nesmysly. tzn:
Novostavba, užitná plocha cca 150 m2 bez garáže.
30 cihla + EPS 25cm + 40 cm vata ve stropech.
Tepelná ztráta 7 KW (hlavně díky velkým hliníkovým oknům).
Topení - podlahovka - plynový kotel
Všichni ,co zvažují tuto jednotku by se měli sami sebe zeptat, co od ní očekávají.
Plusy jednotky:
- chladí, topí, větrá (všestranná jednotka).
- za celou dobu zatím bez poruch a problémů.
- jednoduchá obsluha (pro mě osobně spíš mínus)
- Appka pro vzdálenou správu
Mínusy jednotky:
- Větrací výkon je hraniční na můj prostor
- Týdenní(denní) režimy mají jen 7 povelů
- Appka a SW jednotky je nejslabší část.
- Topení a chlazení za určitých podmínek.
- Samozřejmě cenovka
Podrobnější vysvětlení:
Kdybych stavěl podruhé, asi bych zvažoval jestli koupím Nilan znovu nebo koupím klasickou rekuperační jednotku s větší účinností a výkonem. Nepatřím mezi lidi co si koupí rekuperaci a pak ji mají puštěnou 2 hodiny denně apod. Očekávám, že okna otevírat nebudu a doma bude stále čerstvý vzduch, což zvládá na hranici možností. Nedoporučoval bych jednotku u domů výrazně nad 150m2. Uvedu příklad z praxe třeba na jaře. Jednotka jede téměř celý den na 2-3 výkon (ze 4) tím se udrží dobrý vzduch dokud, není nikdo doma. Jakmile jsme všichni doma musím zařazovat na chvíli plný výkon. Pokud čekám návštěvu a více lidí, tak jede na plný výkon celou dobu a stejně nestíhá. Další problém vzniká v létě a zimě, kdy Vám plný výkon snižuje topný(chladící) výkon a pouští to takřka stejnou teplotu jako je venkovní. (Upozorňuji, chlazení žere, 10 - 13 KWh denně, aby jste to pocítili)
Chlazení je kapitola sama o sobě. Není to klimatizace, neočekávejte, že vám to vychladí barák. V létě, kdy je venku 30 je potřeba stínit okna a pak když máte puštěné chlazení, tak vám to dokáže udržet příjemné klima (znovu - pokud máte stejné nebo menší m2 a TZ). Ale jak jsem uvedl, není to klimatizace, takže jakmile v létě necháte třeba otevřenou celý den terasu a v domě se udělá 28°, tak s tím Nilan už nic nezmůže a těžko snižujete teplotu v domě.
Topení je ještě větší problém, kdo má větší TZ jak já, tak rovnou topení odpískejte. Topení super funguje v přechodném období, začátek a konec zimy (kolem 10°) v tomhle období mi bohatě stačila VZT, jakmile klesla teplota níže, vypínal jsme topení VZT, přepl jen na větrání a pustil kotel, protože to už nebylo ekonomické. Dnes mám TČ (tzn. topení VZT) vypnuté po celý rok a pouštím je pouze v létě na chlazení protože se to nevyplatí a ve výsledku jsem v energiích nechal 2x tolik. Jednotka při větrání s topením brala cca 8 - 12 KWh denně. Příklad: ročně protopím i s vodou kolem 20 tisíc (topím na 23,5°C), když jsem místo kotle přitápěl přes VZT, tak mi klesla spotřeba o 3000 Kč na plynu, ale spotřeboval jsem 1,5 MWh elektriky navíc, takže ekonomicky děs.
SW a Appka, na vše jsem si zvykl a vím jak mám nastavit, ale tyto dvě věci se prostě nepovedli. Aplikace umí jen základní povely, někdy ani to ne(např. vypnu větrání v appce, ale týdenní program v jednotce potom VZT nepustí podle programu, reset filtru nefunguje atd). SW jednotky je druhý problém, nastavení je hodně pomálu, a to nastavuju vše přes servisní nastavení, jinak bych nenastavil vůbec nic. Největší průser je týdenní menu, kde na každý den můžete nastavit max 7 povelů, což nedovedu pochopit, který amatér tohle programoval. Tzn. chci, aby jednotka jela hlavně v mrazech jen v určitých intervalech (Třeba 1x za 2 hodiny, ale tím že máte 7 povelů, tak maximálně nastavíte 3x pustit + 3x vypnout a víc nic)
Poslední poznámka:
Nezapomeňte, že rozvody je potřeba pořádně izolovat, aby vše fungovalo.
Já mám rozvody ve spiru + tepelný rukáv + 100 mm vaty.
Upraveno administrátorem před 16 dny