Nilan Gott 2600 TOP - moje zkušenosti

Rubriky:

Reklama
Nilan Gott 2600 TOP - moje zkušenosti

Zkušenosti s jednotkou Nilan Gott 2600 TOP po 3 letech.
Píšu to zde pro potencionální zájemce své postřehy, abys tím počítali.

Uvádím zkušenosti na můj dům, aby někdo nesrovnával nesmysly. tzn:
Novostavba, užitná plocha cca 150 m2 bez garáže.
30 cihla + EPS 25cm + 40 cm vata ve stropech.
Tepelná ztráta 7 KW (hlavně díky velkým hliníkovým oknům).
Topení - podlahovka - plynový kotel

Všichni ,co zvažují tuto jednotku by se měli sami sebe zeptat, co od ní očekávají.

Plusy jednotky:
- chladí, topí, větrá (všestranná jednotka).
- za celou dobu zatím bez poruch a problémů.
- jednoduchá obsluha (pro mě osobně spíš mínus)
- Appka pro vzdálenou správu

Mínusy jednotky:
- Větrací výkon je hraniční na můj prostor
- Týdenní(denní) režimy mají jen 7 povelů
- Appka a SW jednotky je nejslabší část.
- Topení a chlazení za určitých podmínek.
- Samozřejmě cenovka

Podrobnější vysvětlení:
Kdybych stavěl podruhé, asi bych zvažoval jestli koupím Nilan znovu nebo koupím klasickou rekuperační jednotku s větší účinností a výkonem. Nepatřím mezi lidi co si koupí rekuperaci a pak ji mají puštěnou 2 hodiny denně apod. Očekávám, že okna otevírat nebudu a doma bude stále čerstvý vzduch, což zvládá na hranici možností. Nedoporučoval bych jednotku u domů výrazně nad 150m2. Uvedu příklad z praxe třeba na jaře. Jednotka jede téměř celý den na 2-3 výkon (ze 4) tím se udrží dobrý vzduch dokud, není nikdo doma. Jakmile jsme všichni doma musím zařazovat na chvíli plný výkon. Pokud čekám návštěvu a více lidí, tak jede na plný výkon celou dobu a stejně nestíhá. Další problém vzniká v létě a zimě, kdy Vám plný výkon snižuje topný(chladící) výkon a pouští to takřka stejnou teplotu jako je venkovní. (Upozorňuji, chlazení žere, 10 - 13 KWh denně, aby jste to pocítili)

Chlazení je kapitola sama o sobě. Není to klimatizace, neočekávejte, že vám to vychladí barák. V létě, kdy je venku 30 je potřeba stínit okna a pak když máte puštěné chlazení, tak vám to dokáže udržet příjemné klima (znovu - pokud máte stejné nebo menší m2 a TZ). Ale jak jsem uvedl, není to klimatizace, takže jakmile v létě necháte třeba otevřenou celý den terasu a v domě se udělá 28°, tak s tím Nilan už nic nezmůže a těžko snižujete teplotu v domě.
Topení je ještě větší problém, kdo má větší TZ jak já, tak rovnou topení odpískejte. Topení super funguje v přechodném období, začátek a konec zimy (kolem 10°) v tomhle období mi bohatě stačila VZT, jakmile klesla teplota níže, vypínal jsme topení VZT, přepl jen na větrání a pustil kotel, protože to už nebylo ekonomické. Dnes mám TČ (tzn. topení VZT) vypnuté po celý rok a pouštím je pouze v létě na chlazení protože se to nevyplatí a ve výsledku jsem v energiích nechal 2x tolik. Jednotka při větrání s topením brala cca 8 - 12 KWh denně. Příklad: ročně protopím i s vodou kolem 20 tisíc (topím na 23,5°C), když jsem místo kotle přitápěl přes VZT, tak mi klesla spotřeba o 3000 Kč na plynu, ale spotřeboval jsem 1,5 MWh elektriky navíc, takže ekonomicky děs.

SW a Appka, na vše jsem si zvykl a vím jak mám nastavit, ale tyto dvě věci se prostě nepovedli. Aplikace umí jen základní povely, někdy ani to ne(např. vypnu větrání v appce, ale týdenní program v jednotce potom VZT nepustí podle programu, reset filtru nefunguje atd). SW jednotky je druhý problém, nastavení je hodně pomálu, a to nastavuju vše přes servisní nastavení, jinak bych nenastavil vůbec nic. Největší průser je týdenní menu, kde na každý den můžete nastavit max 7 povelů, což nedovedu pochopit, který amatér tohle programoval. Tzn. chci, aby jednotka jela hlavně v mrazech jen v určitých intervalech (Třeba 1x za 2 hodiny, ale tím že máte 7 povelů, tak maximálně nastavíte 3x pustit + 3x vypnout a víc nic)

Poslední poznámka:
Nezapomeňte, že rozvody je potřeba pořádně izolovat, aby vše fungovalo.
Já mám rozvody ve spiru + tepelný rukáv + 100 mm vaty.

Upraveno administrátorem před 6 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

39 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.