Hydroizolace nepřístupné zdiDobrý den,
plánuji rekonstrukci venkovského domu asi z 30. let 20. století a řeším trochu oříšek, co se týká hydroizolace. Dům je klasická 27m dlouhá "nudle" v mírném svahu tvořená původní obytnou a hosp. částí. Obytná je převážně z pálených cihel, hospodářská téměř výhradně z kamenného zdiva - druh netuším, nejsem geolog, ale nejedná se o pískovec, spíše směs svoru, ruly a křemene - lokální horniny.
Já chci obydlet celé přízemí, tedy vč. hosp. části. Potíž je, že severní stěna (asi 80cm), která je zároveň výše ve svahu, velmi těsně naléhá na sousední stavbu. Na začátku obytné části je úzká, asi 1m široká, ulička, která se zúžuje. Asi v polovině délky je ulička zazděná do výšky asi 2,5 m (neznámo proč, majitel ani soused nebyli schopni dát uspokojivé vysvětlení) a v poslední čtvrtině na sebe už domy přímo naléhají.
Na první pohled je patrné, že ta část zdi, za kterou není volný prostor, je nejvlhčí částí domu. Chtěl bych rekonstrukci provést co nejpoctivěji, klidně za cenu vyšších nákladů, ale netuším, jak technicky provést hydroizolaci této konkrétní zdi.
Nejlepší by podle mého dosavadního studia bylo podřezání, ale u takto mocné kamenné zdi bude muset být jistě provedeno lankem, což ovšem není možné, protože na opačnou stranu zdi není přístup.
Další možností by byla injektáž, ale ta asi také není ideální, vzhledem k tomu, že se jedná o kamenné zdivo. Dočetl jsem se, že na něj není injektáž příliš vhodná.
Kamarád projektant navrhoval jako krajní řešení ještě vnitřní přizdění s nějakou provětrávanou mezerou s tím, že by se tak zeď rovnou dala i tepelně izolovat - což bych také rád - fasádu bychom chtěli citlivě zateplit slabší vrstvou (patrně) dřevovlákna - tato část domu je však problematická i právě z hlediska tepelné izolace.
Kamarád se profesně zabývá projektováním pasivních staveb a jsme domluveni, že vše spočítá a nějak to spolu vymyslíme, ale zajímal by mě názor širší odborné veřejnosti. Jak byste podobnou situaci řešili vy?
Díky.