CERAPUR ACU ZWSB 22 + FW 100 + Netatmo /Krásný den všem,
moc moc prosím o radu, případně nasměrování kde začít studovat.
Situace:
- Stavba: řadový panelový dvoupatrový dům z roku 1970 / částečně zatepleno, ale i přesto velké ztráty tepla (nevím jaké, neumím spočítat)
- aktuální vytápění: Plynový kotel CERAPUR ACU ZWSB 22 + ekvitermní regulace FW 100 s venkovním čidlem
- litinové radiátory jsem nyní osadil hlavicemi Netatmo
- mám i smart modulating termostat od Netatma (zatím nezapojený)
Co sleduji:
- Zapojit termostat od Netatmo (ne pouze vypnout/zapnout kotel) - ale aby nastavil i výkon kotle - přijde mi to efektivnější
- Netatmo má OpenTherm protokol, Junkers nikoliv (má nějaký EMS bus)
- Existují různé převodníky, které umí překládat open therm do EMS (např. https://bbqkees-electronics.nl/ems-devic… nebo i jiné projekty jsem na webu pohledal)
- Rád bych, aby se netloukl Netatmo termostat s venkovním čidlem a aby netopil kotel naprázdno (to se dnes může stát, že se zavřou všechny hlavice a přitom ekvitermika žene kotel k výkonu) - mám tam otevřený jeden radiátor, aby se systém nepřetopil (možná hloupost, přišlo mi to tak "bezpečnější")
- Výhledově bych rád ohřívat vodu přes kolektory, zvažuji TČ (asi s dotazem nesouvisí, ale pro jistotu uvádím)
- Možnost řídit topení "inteligentně" - (např. děti mi na manuálních termohlavicích hodily 7čku, otevřely okno a zmizely ven, zapnout vzdáleně aj.)
- Pokud možno co nejvyšší míru efektivity (topit jen co je potřeba)
Otázky:
- Má s tímto někdo prosím zkušenosti. Převod mezi EMS a OpenTherm (programovat umím, takže si případně něco zbastlit mohu)
- Jdu správnou cestou, nebo je to celé špatně a měl jsem nechat jenom termostatické hlavice a neřešit HiTech "blbosti"
- Pokud budu propojovat termostat, je lepší
1) úplně odpojit FW 100 (venkovní ekvitermní regulaci) a nechat řídit výkon kotle Netatmo termostat
2) propojit to nějak dohromady - Netatmo termostat + FW 100
3) spínat kotel termostatem (zapnuto/vypnuto) a nechat FW100
4) jiná varianta...
S vytápěním začínám, zde na webu je to studnice informací a zkušenosti, ale jsem v tom zatím tak nějak utopený. Tak se případně omlouvám za "hloupý" dotaz a moc děkuji za nasměrování či případné tipy.
Díky David