Výpočet (odhad) podílu jednotlivých druhů použití

Rubriky:

Výpočet (odhad) podílu jednotlivých druhů použití

Procházím problematiku spotřeby různých energií. Vím, že existuje poměrně přesná metoda zjištění potřeby energie na vytápění nebo ohřev vody. Ale můj dotaz zní "Je možné nějak zjednodušeně vypočítat toto zpětně?". Základní parametry známe např.
- celková spotřeba plynu a elektřiny v MWh
- známe podlahovou plochu
- jsme schopni si odvodit i prostor v m3
- známe typ oken typicky dvojskla, trojskla, stará ...
- známe údaj o tom, jestli je objekt zateplen fasáda, střecha, sklep (bez zjištění tloušťky)
- známe spotřebu vody
- známe způsob vytápění, typicky plynem, elektřinou, uhlím ...
- známe využití budovy typicky jako je to administrativní, škola, sklad, obchod
- známe denostupně
- ostatní parametry jako obvyklá teplota pro místnosti, vstup studené vody (a jaké ještě) by byly použity zjednodušené podle obvyklých hodnot jako např. teplota místnosti 19°C ...
Mám totiž dojem, že jsem někde viděl v nějakých starých skriptech nějaký jednoduchý vzorec, akorát si to nedokážu vybavit přesně.
Dokonce si myslím, že ten výpočet byl založen na tom, že se počítalo nějak jednoduše a pak si přidávaly nějaký koeficienty např. jsou tam plastová okna = 0,9 a je tam zateplení = 0,6 apod.
Nejde mi o to se dopočítat přesných údajů, ale přiblížit se sdělení jako např. z celkových 30 MWh spotřeby jde 20 MWh na vytápění, 5 MWh na ohřev vody a ten zbytek pak logicky budou svítidla a spotřebiče.
Budu vděčný, pokud se někdo s něčím podobným setkal nebo by mohl poradit. Díky

Upraveno autorem před 7 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.