Nosnost trámové podlahy

Rubriky:

Nosnost trámové podlahy

Dobrý den, potřeboval bych malinko nasměrovat někým, kdo rozumí statickým výpočtům a byl by ochotný mi věnovat chvíli svého času. Na začátku minulého roku jsme jako mladý pár koupili starý RD a postupně jsme se bohužel místo plánované malé rekonstrukce na kterou to vypadalo pustili do daleko více práci než byl původně záměr.

A teď k nynějšímu problému. Po odkrytí podlahy v patře jsme zjistili, že je uhnilý jeden tram u kapsy, a zároveň je vše prolezlé červotočem a z trámů se sype prach. Bohužel se zásahem do nosných částí jsme nepočítali, takže nemáme ani stavební povolení a projekt.

Jedná se o místnost 7,3m x 4,1m. Nynější skladba jsou 3 trámy 20x20cm a po krajích jenom nějaké menší trámky, dříve byla v dolní místnosti příčka kterou ale již předchozí majitele vybourali a místo ní podepřely nosné trámy uprostřed přes šířku místnosti trámem 24x20. Jelikož v domě zároveň bydlíme tak by pro nás bylo hrozně časové zdržení nechat udělat projekt a řešit úřady - dnes jsem zkoušel volat a projekt bych měl nejdříve za 5-6 měsíců. A to do toho nepočítám finanční stránku s kterou se vůbec nepočítalo.

A teď k mé otázce - dokázal by mi někdo poradit ohledně vhodnosti výměny nynějších trámu za BSH hranoly s tím, že by se přidali ještě 2 krajové a celkově zhodnotit budoucí skladbu ?
Moje představa je 5ks BSH 160x200 v půlce místnosti podepřené také BSH hranolem ? Skladba bude následující: 15mm OSB strop, dané hranoly, 150mm Vata mezi trámy a udělaný hustý rošt z latí (4x6?) mezi trámy s prilozky z boku trámu (kvůli výšce podlahy mezi a ne nad) dále 18mm podkladní OSB ke kterému by byla prikotvena příčka na šířku místnosti hranoly 4x10 a OSB 15mm z každé strany - vycházelo by to i nad tím podpěrným trámem. Poté v každé místnosti zvlášť 3cm kročejová a 2x křížem 15mm OSB. Vycházejí nám tam celkem nízké stropy takže se bojuje s každým cm. Původní plán byl pouze srovnat podlahu latěmi mezi trámy a udělat výše popsanou skladbu, s výměnou trámů jsme opravdu nepočítali. Sepisoval jsem to celkem na rychlo tak snad jsem podal dost informací, případně samozřejmě doplním co bude třeba.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.