Nosnost trámové podlahyDobrý den, potřeboval bych malinko nasměrovat někým, kdo rozumí statickým výpočtům a byl by ochotný mi věnovat chvíli svého času. Na začátku minulého roku jsme jako mladý pár koupili starý RD a postupně jsme se bohužel místo plánované malé rekonstrukce na kterou to vypadalo pustili do daleko více práci než byl původně záměr.
A teď k nynějšímu problému. Po odkrytí podlahy v patře jsme zjistili, že je uhnilý jeden tram u kapsy, a zároveň je vše prolezlé červotočem a z trámů se sype prach. Bohužel se zásahem do nosných částí jsme nepočítali, takže nemáme ani stavební povolení a projekt.
Jedná se o místnost 7,3m x 4,1m. Nynější skladba jsou 3 trámy 20x20cm a po krajích jenom nějaké menší trámky, dříve byla v dolní místnosti příčka kterou ale již předchozí majitele vybourali a místo ní podepřely nosné trámy uprostřed přes šířku místnosti trámem 24x20. Jelikož v domě zároveň bydlíme tak by pro nás bylo hrozně časové zdržení nechat udělat projekt a řešit úřady - dnes jsem zkoušel volat a projekt bych měl nejdříve za 5-6 měsíců. A to do toho nepočítám finanční stránku s kterou se vůbec nepočítalo.
A teď k mé otázce - dokázal by mi někdo poradit ohledně vhodnosti výměny nynějších trámu za BSH hranoly s tím, že by se přidali ještě 2 krajové a celkově zhodnotit budoucí skladbu ?
Moje představa je 5ks BSH 160x200 v půlce místnosti podepřené také BSH hranolem ? Skladba bude následující: 15mm OSB strop, dané hranoly, 150mm Vata mezi trámy a udělaný hustý rošt z latí (4x6?) mezi trámy s prilozky z boku trámu (kvůli výšce podlahy mezi a ne nad) dále 18mm podkladní OSB ke kterému by byla prikotvena příčka na šířku místnosti hranoly 4x10 a OSB 15mm z každé strany - vycházelo by to i nad tím podpěrným trámem. Poté v každé místnosti zvlášť 3cm kročejová a 2x křížem 15mm OSB. Vycházejí nám tam celkem nízké stropy takže se bojuje s každým cm. Původní plán byl pouze srovnat podlahu latěmi mezi trámy a udělat výše popsanou skladbu, s výměnou trámů jsme opravdu nepočítali. Sepisoval jsem to celkem na rychlo tak snad jsem podal dost informací, případně samozřejmě doplním co bude třeba.