Fungování TČ při namrzající ledovceV posledních mlžně-mrznoucích dnech jsem si všiml, že TČ funguje nějak divně/blbě - generuje málo tepla pro podlahovku.
Vypozoroval jsem, že čerpadlo generuje jen o 2-3 stupně více teplejší vodu, než je teplota vody v nádrži pro podlahovku i když pro dosažení nastavené teploty by bylo potřeba dodávat více tepla. Zároveň mně přijde, že odmražuje delší dobu a častěji, ale to nemám změřeno. Když teď bylo takto třeba tři dny v kuse, teplota v nádrži pro podlahovku se pomalu snižovala a nedosahovala nastavených hodnot (nastaveno 30 °C, po třech dnech je ale nádrž natopena jen na 26 °C).
Co jsem si dále všiml, tak že po odmražení vyrábí třeba o 4-5 stupňů více, než je teplota vody v nádrži, ale za třeba 10-20 minut tato produkce zase klesá k oněm cca 2 stupňům nad teplotu nádrže.
Příklad, mám nastaveno 30 stupňů pro nádrž, v té je aktuálně 26 °C, ale čerpadlo po těch 10-20 min po odmražení jede max 28 °C. TČ ale nejede na plný výkon (kompresor jede třeba na poloviční otáčky), když manuálně nastavím plný výkon (kompresor jede naplno), situace s generovaným teplem se prakticky nezmění (jen je trochu vyšší spotřeba). Dotop TČ nikdy nezaplo.
Toto se děje v posledních dnech, kdy je nebo byla namrzající mlha/ledovka. Teplota se pohybovala od -7 do 0 (většinou -2 až -4) a víceméně bylo jedno, jestli je oněch -7 nebo 0, furt se to chovalo stejně zvláštně a i spotřeba a COP byl podobný víc, než bych čekal.
Když teď byl jeden den jasný a bez mlh, teplota -2 až -4, tak čerpadlo zase fungovalo normálně a topilo podle potřeb nastavení (takže generovaná teplá voda byla třeba i o 8 °C vyšší, než v nádrži pro podlahovku, protože bylo potřeba ji dohřát na nastavené teploty). TČ takto generovalo více tepla a s mnohem lepším COPem při podobné venkovní teplotě.
Co mně zaujalo, tak pokud dám ohřívat TUV (48 °C), přijde mně, že vše funguje normálně a TČ ohřeje vodu na nastavených 48 °C řekl bych bez problémů a standardně.
Dále jsem si všiml, že v půlce května vyhodilo TČ chybu "H42 - nízký tlak sání". Doposud jsem si ale nevšiml nějakého neobvyklého chování TČ, ale moc jsem ho od jara pravda nesledoval, až do teď. Moc info k téhle chybě neumím dohledat, někde píšou, že se to vztahuje k malému průtoku vzduchu u ventilátoru ve venkovní jednotce, někde zase, že se může jednat o únik chladiva.
Jinak TČ je to splitový 7kW Panasonic poslední generace K.
Je instalovaný v domě se spočtenýma ztrátama cca 7 kW, dům ale aktuálně prochází rekonstrukcí a půlka až dvě třetiny domu ještě nejsou zatepleny, takže dům má ztráty spíše k 12 kW (také spočteno, protože jsme dříve uvažovali nad nezateplením staré části domu kvůli zachování jeho kamenné fasády).
...
Myslel jsem, že je v TČ nějaká porucha nebo míň chladiva, než by mělo být.
Leč TUV zdá se funguje normálně, v "pěkný" den bez mlhy, ale s podobnou až identickou venkovní teplotou funguje TČ zdá se taky dobře.
Takže další co mně napadá, tak nějaký SW problém v tepelku, nebo prostě je tohle divné chování způsobené počasím.