Viessmann Vitodens 100-W v systému s kotlem na tuhá palivaDobrý den, mám prvním rokem kotel Viessmann Vitodens 100-W. Vytápím s ním dvojpodlažní rod. dům, celkem cca 300m2. Kromě tohoto kotle mám ještě v systému kotel na tuhá paliva, ve kterém topím velmi málo (někdy o víkendu). Kotel Viessmann je řízen ekvitermní křivkou.
Dotaz bych měl takový: když zatopím v kotli na tuhá paliva, je potřeba nějak uzavírat ventil na Viessmann kotli?
Instalatér mi řekl, že není potřeba. Ale stala se mi taková věc, že jsem si jednou všimnul, že se rozběhlo oběhové čerpadlo ve Viessmann kotli v době, když netopil, a topil jsem v kotli na tuhá paliva. A protože oba kotly nejsou úplně vedle sebe (kotel na tuhá paliva je vzdálen), nějak se oběhová čerpadla asi „hádala“. Výstupní voda v kotli na tuhá paliva byla cca 60°C, ale čerpadlo Viessmann jakoby „přetlačilo“ čerpadlo kotle na tuhá paliva, a tím došlo k redukci teploty vody v hlavní části topné soustavy na cca 42°C. Abych to nějak ověřil, nenapadlo mě nic lepšího, než natvrdo vypnout Viessmann ze zásuvky, a ihned byla voda v celém systému „řízená“ jen čerpadlem kotle na tuhá paliva, a teplota v celé soustavě okamžitě stoupla na 60°C. Po nějakém čase (cca za hodinu) jsem kotel Viessmann zpět zapnul do sítě a čerpadlo se už nerozběhlo, a tedy nijak neovlivňovalo další průběh topení kotlem na tuhá paliva.
Může tedy teplota vody z kotle na tuhá paliva nějak ovlivnit Viessmann čerpadlo? Mohlo to třeba nastat tak, že jsem cca v poledne se rozhodnul přepnout topení z plynu na tuhá paliva, tedy jsem sice nejprve vyplynul Viessmann, ale zatopil jsem cca do 15 minut v kotli na tuhá paliva, avšak už nevím, zda čerpadlo ve Viessmannovi ještě nebylo v běhu a nějak „zachytilo další teplou vodu“ a prostě nevyplo a jelo dál.
Jsem lajk, snad jsem se srozumitelně vyjádřil. Děkuji za jakýkoliv názor.