odvětrání neobývané půdičky, kondenz na difuzní folii

odvětrání neobývané půdičky, kondenz na difuzní folii

Dobrý den,
abych uvedl v jaké souvislosti si jdu pro radu. Koupil jsem cca 20 let starý dům. Dům má přízemí, patro, půdičku a je zateplený. Pod půdou se nachází 3x pokoj, záchod, koupelna s vanou, skládek. Toto horní patro prozatím využíváme minimálně ( řeknu třeba 1x za měsíc vana, v jednom z pokojů orientovaných na jižní stranu teď v zimním období sušíme prádlo - samozřejmě poctivě větráme). V přízemí i v patře mám senzor z meteostanice ( sencor za pár stovek - takže netuším jak přesná je poskytnutá informace o vlhkosti) Co se tedy týká vlhkosti přízemí i patra v zimních měsících - pohybujeme se +- od 45% do 55%. Ačkoli patro zatím neobýváme tak ho temperuju.
Skladba stropu směrem z patra na půdu --- SDK, parotěsná folie a na ní je cca 30cm izolační vaty a v některých místech je zaklopena OSB, aby byla částečně "pochozí" píšu to v uvozovkách, protože při mé výšce 185cm se na půdičce nenarovnám, výška od záklopu po hřeben může být cca odhadem 150cm

Skladba střešního pláště směrem z venku dovnitř - plechová krytina Bramac, kontra latě, difuzní folie Tyvek Solid - prostor mezi krytinou a folii je tedy odvětráván - po celé délce domu je vždy za okapem větrací mřížka, a po celém hřebenu je větrací pás Basic roll.

Problém vzniká v prostoru mezi izol. vatou, která je položená na "podlaze" půdičky a difůzní folii. Dochází ke kondenzování vody - kapky se vytvoří na difuzce a poté odkapnou dolu na vatu, vata na pár místech vypadá, jak kdyby ji člověk lehce postříkal rozprašovačem. Nevím v jaké kondici je parotěsná folie mezi patrem a půdičkou, určitě vlhkost ze spod jde i přes poklop na půdu - ten si odizoluju a popravím. Napadá mě, že by tomto stavu mohlo pomoci odvětrání tohoto prostoru.
V aktuální situaci bez nějakých větších úprav, můžu hned udělat tyto věci --
1/ lehce proříznout difuzní folii v hřebenu na pár místech, aby vlhkost měla další cestu kam útect
nebo
2/ udělat do každého štítu ( orientace sever-jih) díru a osadit větrací mřízku? Podle toho co jsem se dočetl v různých vláknech jedna by měla být níže a protichůdná zase výše?

Podle mě tento problém musel být na půdě každou zimu, dle začínající plísně na krovech... Posledních pár dní jsem přesunul senzor z meteostanice na půdu a hodnota vlhkosti atakuje 90%...

Děkuji za každou hodnotnou radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.