Omezení přehřívání místnosti s krbovými kamny vs. rekuperace
Zdravím,
mám v přízemí v kuchyni (cca 20 m2) krbová kamna (Romotop LUGO N 01 AKUM) - ty jsou v koutě místnosti a přímo nad kamny je odvodní výustek rekuperace. Nad kuchyní bude do budoucna obývací pokoj (řekněme 25 m2), z kuchyně tam vede otevřené schodiště v protějším rohu než jsou kamna. Strop je trámový, v obývacím pokoji ještě není hotová finální podlaha, takže je možné všechno. Jde o to že i přestože jsou kamna s akumulací a teplo částečně odvádí rekuperace, dochází k přetápění kuchyně, musí se topit hodně s citem. Uvažuji tedy jestli neudělat nějaký průduch do patra - nečekám od toho že bych místnost v patře nějak významněji vytopil, spíš mi jde o zlepšení komfortu v místnosti s kamny a abych se nemusel bát trochu víc zatopit. Protože rozdíl teplot bude relativně malý (kuchyně s kamny řekněme 26, obývák třeba 20-21), uvažuji že bych tam dal větrák (společně s filtrem a tlumiči hluku) do nějakého přístupného kastlíku na stěne, aby se to dalo servisovat. Je to úplná blbost, nebo by to mělo nějaký smysl? Kam bych měl dát nasávání teplého vzduchu od kamen - vedle výústku rekuperace? Teoreticky bych mohl výústek rekuperace přesunout na jiné místo v kuchyni a díru po něm využít pro odvod tepla do patra. Nebude se to nějak negativně vzájemně ovlivňovat s rekuperací? Přikládám půdorysy - umístění kamen jsem naznačil červeným křížkem, je tam vidět i komín. Výústek rekuperace je přímo nad kamny, teoreticky by se dalo uvažovat o přemístění blíž k digestoři a nad kamny nechat odvod vzduchu do patra.
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.