Nový vikýř v hambálkovém krovu

Rubriky:

Reklama
Nový vikýř v hambálkovém krovu

Děláme rekonstrukci domu s hambálkovým krovem, kde chceme vestavět nový vikýř pro balkónové dveře (bude se jimi vycházet na střechu-terasu přilehlé přístavby).

Sklon střechy je cca 35°, krytin je betonová taška. Krov jako takový byl rekonstruován před cca 15 lety, kdy se původní půda přestavěla na obytné podkroví. Na původní krokve (zhruba 10×11 cm) byly shora přidány nové krokve/příložky (10×8 cm) + byly přidány nové hambálky z fošen. Původní hambálky/kleštiny jsou oproti těm novým níže a jsou zhruba jen na co druhé krokvi. Pozednice není na zdi, ale vynesena na dřevěných sloupcích a pak kotvena železem ke stropním trámům v místě oněch sloupků. Viz náčrtek.
Ještě budeme dělat zběžnou prohlídku s dozorem a projektantem na zhodnocení stavu, ale předběžně krov vypadá docela OK.

Co mně zajímá, nebo spíš bych chtěl nasbírat zkušenosti, inspiraci pro možnosti postavení vikýře pro balkonovky do takového krovu, než to začnu řešit s projektantem.

Vikýř bude stát na úplném kraji střechy, tu vynesenou pozednici asi necháme, protože úroveň terasy, na kterou se bude vystupovat je zhruba v úrovni oné pozednice (takže v místnosti asi budou jeden nebo dva schůdky ke dveřím). Vikýř jsem uvažoval na šířku osové vzdálenosti krokví, čili cca 90-100cm, abych do nich nemusel zasahovat.

Počítám, že tento vikýř, byť relativně malý, by bylo problematické stavět na stávající krokve (aby se jim nepřidávala zátěž), byť dvě největší/hlavní stojiny by stály na obvodové zdi (nebo na krokvích v místě uložení na pozednici).
Nejjednodušší/nejjistější řešení, co mně napadlo, resp jsem viděl, tak je zdvojení krokví v místě vikýře + nová krokev vedle té stávající ponese čistě jen ten vikýř. u toho se mně líbí, že není třeba upravovat nebo zatěžovat stávající krov nebo dělat nějaké tesařské kung-fu. Zároveň jako potenciální mínus beru, že vznikne trochu slabší místo z hlediska tepelné izolace (byť v interiéru budou pod krokvemi ještě PIR desky, mezi krokvemi minerální vata).

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.