Předimenzovaný kondezační kotel - cyklování, akumulační nádoba, FVEDobrý den,
Chtěl bych požádat o radu případně nakopnutí správným směrem.
Tepelná ztráta domu se po zateplení přiblížila k 6 kW. Bohužel kotel Viessmann 200-W W (B2HA) má modulovatelný výkon od 9 do 26 kW.
Takže cykluje i v teplotách kolem nuly. Kotel má na podzim kompletně vyměněnou elektroniku. Ta se pokazila po 320 tisících startech za 26 tisíc hodin provozu. Takže nahrazovat ho slabší nyní rozhodně nechceme.
Nyní bych chtěl kotli pomoci od cyklování a zvýšit mu objem topné vody ze současných 220 litrů v topném okruhu o dalších 500 litrů v akumulační nádobě.
Na kotli mám elektroniku Vitotronic 200 a rozšíření EA1, které údajně podporuje topení do akumulačních nádob. TUV je řešenou druhou větví z kotle a výměníkem z termických panelů na střeše. TUV řešit nepotřebuji.
Takže mám v plánu propojit kotel přímo s akumulační nádobou bez výměníku, kde se kotel bude starat o to, aby se teplota vody držela v rozmezí 55 - 40°C (možná 45).
Na akumulační nádobě by byla čerpadlová skupina se směšovacím ventilem například ESBE GRA211 (tady si myslím, že by byla lepší ekviterma aby do radiátorů šla voda podle venkovní teploty) a o topnou vodu si bude říkat termostat Netatmo nebo přímo termostatické hlavice jednotlivých radiátorů. Tak jak je to teď, ale teď se kvůli tomu startuje kotel a nejen čerpadlo.
Dále plánuji do akumulační nádoby dát topnou patronu 3 kW na zpracovaní přebytků z FVE, která se teď montuje. Minimálně v přechodných obdobích, kdy kotel nejvíce cykluje, věřím že budu schopen ohřívat akumulační nádobu pouze z přebytků FVE.
Původně jsem počítal s akumulační nádobou 1500 litrů ale nakonec mi došlo, že nepotřebuji zabít celých 26 kW výkonu kotle ale pouze jeho spodní výkon 9 kW respektive 3 kW, které jsou nad tepelnou ztrátu domu.
Tam mi pak vycházela akumulační nádoba 200-300 litrů. Ale pokud má sloužit i jako zásobárna případných přebytků z FVE, zvedl jsem to na 500 litrů. Dále bych přidal expanzní nádobu 100 litrů.
V příloze posílám mou představu zapojení.
Moje vize je brát tu nejteplejší vodu shora, hned pod to přívod topné vody z kotle, někde uprostřed vratku z otopné soustavy. Kousek ode dna topnou spirálu aby teplá voda mohla stoupat nahoru a úplně dole vratka do kotle aby měl co nejchladnější vodu na kondenzaci.
Chtěl bych vás požádat, jestli byste se na to mohli podívat zkušeným okem a říct váš názor.
Co se týče řízení, jestli třeba čerpadlovou skupinu bez směšování nebo jak do toho zapracovat ekvitermní řízení, které na kotlu také je.
A také jestli uvažuji správně a mohu předpokládat další úsporu plynu, když kotel nebude tolik cyklovat, vyfukovat spalinové cesty atd.
Děkuji a přeji pěkný den.
Petr Ludvík