Podlahovka - tuháč 25kw vratná voda studená až ledová?zdravím,
zkusím to ještě tady, protože už mě nic nenapadá a jsem celkem bezradnej. Zvyklej ze starého statku ze severní části. Sem degradovanej tmou a zimou, jak se severák vyznačuje a to mě štvalo. Takže teďka novostavba. Mám trošku více dotazů. V první řadě, jak napovídá název tématu jde o podlahové topení, které krmím kotlem na tuhá paliva + akumulace. Tady vyvstává první otázečka. Na vratce mám teploměr, který ukazuje 24°C, ale na ruku je ta trubka studená (nemá 24°C) termokamera ukazuje ovšem 27°C. To samé vstup topim na 30°C, ale trubka to reálně nemá. Mám termokameru a ta ukazuje 25-26°C. Sranda je, že když měřím termokamerou v rozvaděči, tak jde do podlahy normálně 30-31°C a vratka má klidně 27-28°C.
1.Kolik se vám vrací nebo mělo by, když je barák už řádně natopený? Myslel jsem, že teplotní spád bude, tak do 2-3°C, že tam není důvod aby ta masa betonu nějak chládla, když podlahovka jede furt? Já nemám menší spád než 6°C. Mám něco špatně?
2.Logicky jsem si myslel, že když stačí 30°C do podlahovky, tak bude stačit topit klidně na 50-60°C a podlahovka si teoreticky skoro všechno vezme, přebytky půjdou do akumulačky! Vratka studená, ale podlahovka si stejně bere minimum tepla z kotle mi přijde (můj pocit). Ne, jak ve starým baráku, kde se musí posílat 70°C a vrací se studená voda z radiátorů. Z toho sem byl na prášky, jak je ten severák nenažranej a kolik se protopí! Ale podlahovka se mi zatím jeví jako strašná kravina se kterou se nemůžu domluvit!
3.Nechci využívat akumulaci, tak jak by se asi využívat měla. Tudíž topit bez přebytků do podlahovky v rámci toho, jak to umí tuháč! Napojení je z kotle vede hlavní větev nahoru do akumulace, ještě před akumulací je T-kus do podlahovky. Co si nevezme podlahovka jde do akumulace. Zpátečka z akumulace napojena do půlky abych zbytečně nemusel natápět celou aku. Chci využívat aktuální spotřebu z kotle. Nechci si nic ukládat do aku pokud je tohle možné vůbec?
4. Teorie byla, že by to mohlo jet bez akumulace! Jde to? Teoreticky to jde. Už jsem to zkoušel, ale není to spolehlivé! Zavřu akumulaci a jedu jen kotel - podlahovka. Podlahové čerpadlo si tahá z kotle, kotel samozřejmě nesmí být naložený, protože to nemá kam jít. Jde spíše o takové chvilkové testování, ale funguje to. Teda alespoň očividně. Za kotlem je malý okruh s 3cest. ventilem a čerpadlem. Při tomhle testování je čerpadlo vyplé aby to tahalo jen podlahové. Ale stává se, že mi z ničeho nic začne jít studená voda, vlastně ledová do podlahy! Jak je tohle možné, když tohle si řídí zase 3cest. ventil na podlahovku? Ten by to tam pustit neměl, ale z nějaké záhady se tohle děje a vychlazuje mi to podlahovku! Zkoušel to takhle někdo? Jede to takhle někomu?
5. A ještě poslední otázečka. Vůbec mi nejde do hlavy kde se bere ta ledová voda, která jde do podlahovky! Je opravdu ledová, když dám ruku na trubku do podlahovky! Celý systém je nahřátý už nějaký ten měsíc. Tak kde se sakra může brát ledová? Ne studená, ale ledová? Děkuji moc
Děkuji za věcné názory a rady
Edit: laboruju i s čerpadlama. Bylo mi doporučeno. Čerpadlo za kotlem co žene okruh kotel-akumulace na 1čku a podl. čerp. na 3jku. Teďka ho zkouším na 2jku a je to nejspíše výrazný rozdíl! Jak to máte vy ostatní a jak se vám to osvědčilo? Dohromady mám 900m hada v celém baráku.
Upraveno autorem před 4 týdny