výpočet spotřeby plynu a el podle spotřeby dřeva

Rubriky:

Reklama
výpočet spotřeby plynu a el podle spotřeby dřeva

zdravím, chtěl bych zde přítomné požádat o ověření ,že postupuji správně.
Topím výhradně dřevem v kotli na dřevoplyn a chci se dopočítat případných nákladů na topení pokud bych přešel na plyn nebo tč.
Mám sice klasickou topnou soustavu s radiátory, ale od té doby co mám aku nádrž a mohu regulovat teplotu výstupní vody do systému tak topím na eplotu topné vody cca 40c s tím, že topím nonstop. Dům nikdy nevychladne a spotřeba dřeva šla rapidně dolů, takže si myslím že i přechod na tč a nízkou teplotu vody by nebyl problém.
Spotřeba dřeva na topení a ohřev tuv za rok je cca 20 prmr smrkového dřeva
Hmotnost 1 prmr podle nějakých tabulek bude cca 500kg , takže celková hmotnost je 10000kg.
Výhřevnost smrku uvažuji cca 4khw / kg , takže celkem mi to dělá 40 000 kwh (40Mwh) za sezónu.
Výhřevnost 1m3 plynu je cca 10kwh , takže 40 000 / 10 = 4000 m3 plynu za sezonu.
Pro spotřebu tč by mělo stačit 40 000 kwh vydělit scopem což budu uvažovat cca 4,4 , takže spotřeba tč bude cca 9Mhw.

Jako orientační výpočet by mi to stačilo. Je to ok, nebo jsem úplně vedle ?

díky
Milan

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.