TZB-info - Tepelná izolace soklu -…
Při návrhu i vlastním provádění detailu soklu dochází často k závažným chybám a to jak u jednovrstvých, tak u vícevrstvých zateplených stěn.
Zdravím stavebníci a kutilové,
prostudoval jsem fórum a rad, které by se mě mohly týkat je spoustu, i když každý dům má svá specifika. Nevím, jestli bych dostal odpověď, kdybych lezl so staršího vlákna, proto zakládám nové a věřím, že přijdou hojné názory.
Obýváme dům, jehož stáří je 120 let.
Základy pískovec, částečně podsklepený.
Dům stojí na svažitém terénu, takže i výška podlahy v obytné části je v různých výškách nad terénem. Minimálně cca 15 - 18 cm, max. 80 cm.
Sokl je zvenku nahozen nějakou cementovou omítkou.
Předchozí majitel ho někdy v 80.letech podřízl.
Tloušťka zdí 45 cm, nad soklem brizolit.
Kolem domu zámková dlažba, pod ní štěrk. Dělali jsme před 7 lety, Nopovku jsme nedali, stavebník, co nám to bagroval nedoporučil (nedal si ji ani u svého domu).
U paty základů drenážní perforovaná trubka. To vše sděluji pro kompletní seznámení se situací.
Chtěl bych něco udělat s tím soklem.
Zateplit extrudovaným polystyrenem?
Nebo zvolit provětrávanou fasádu?
Nebo zkusit toto a navrch třeba obložit (odkaz zde)?
https://ceskykutil.cz/clanek-394693-izol…
Nebo jak píšou zde soklové desky Rigips?
https://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izola…
Na snímcích jak to vypadá.
Děkuji
Na přiložených obrázcích dokládám stavbu fin. úřadu 2010 na kterou vidím ze dvora. Stavba je škořepina z litého…
před 19 dny
Provětrávaný sokl se nedělá. Provětrávaných fasád je kvanta různých variant. Složení je směrem od zdi - izolace…
před 19 dny
Ty injektáže jsem studoval o víkendu. Přišlo mi to jako dobrá varianta. Odebrání zámkovky a trochu štěrku při stěně do…
před 19 dny
28 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení