Obecný dotaz na tepelné čerpadla v SVJDobrý den,
chtěl bych se zde zkušenějších zeptat, jaké jsou v dnešní době možnosti ohledně instalace TC v bytovém domě.
V SVJ s 6ti bytovými jednotkami zvažujeme instalaci TC země/voda. Plánuje se zateplení domu a při té příležitosti padla i otázka na vytápění.
Máme k dispozici v přízemí místnost, kam by šla instalovat vnitřní jednotka a počítáme s vrtem ( GEO průzkum zatím není).
Snažil jsem se něco načíst na internetu, ale většinou jsem se dostal pouze k informaci prodejců, že nic není problém.
Na co ale se chci hlavně zeptat:
1) Když bychom instalovali jedeno společné TC pro vytápění , ohřev vody a chlazení, jak se porovnávají náklady mezi jednotlivými byty?
2) Pokud budu chtít dodávat v letních měsících teplo do bojleru a zároveň chladit podlahu, znamená to, že do bytu musím mít 2 sady potrubí?
Jedno pro topení a jedno pro teplou vodu?
3) Pokud vím, tak TC jsou nejvíce efektivní pro získávání tepla o nižších teplotách. Např. 30-40°C, což může být dostatečné pro vytápění, ale ne pro ohřev vody. Existují bojlery, které mají vlastní TC voda/voda, které by získávalo z topného okruhu teplo pro ohřev teplé vody? Našel jsem pouze varianty vzduch/voda.
4) Existuje nějaká varianta, kdy by se instalovalo jedno velké TC s velkým zásobníkem a k němu připojili jako druhý stupeň menší TC pro každý byt zvlášť v případě, že by každý byt měl jiné nároky na výstupní teplotu nebo bychom měli jeden okruh pro vytápění/chlazení a druhý pro bojler?
Díky za případné odpovědi.