Obecný dotaz na tepelné čerpadla v SVJ

Rubriky:

Obecný dotaz na tepelné čerpadla v SVJ

Dobrý den,
chtěl bych se zde zkušenějších zeptat, jaké jsou v dnešní době možnosti ohledně instalace TC v bytovém domě.
V SVJ s 6ti bytovými jednotkami zvažujeme instalaci TC země/voda. Plánuje se zateplení domu a při té příležitosti padla i otázka na vytápění.
Máme k dispozici v přízemí místnost, kam by šla instalovat vnitřní jednotka a počítáme s vrtem ( GEO průzkum zatím není).
Snažil jsem se něco načíst na internetu, ale většinou jsem se dostal pouze k informaci prodejců, že nic není problém.

Na co ale se chci hlavně zeptat:
1) Když bychom instalovali jedeno společné TC pro vytápění , ohřev vody a chlazení, jak se porovnávají náklady mezi jednotlivými byty?
2) Pokud budu chtít dodávat v letních měsících teplo do bojleru a zároveň chladit podlahu, znamená to, že do bytu musím mít 2 sady potrubí?
Jedno pro topení a jedno pro teplou vodu?
3) Pokud vím, tak TC jsou nejvíce efektivní pro získávání tepla o nižších teplotách. Např. 30-40°C, což může být dostatečné pro vytápění, ale ne pro ohřev vody. Existují bojlery, které mají vlastní TC voda/voda, které by získávalo z topného okruhu teplo pro ohřev teplé vody? Našel jsem pouze varianty vzduch/voda.
4) Existuje nějaká varianta, kdy by se instalovalo jedno velké TC s velkým zásobníkem a k němu připojili jako druhý stupeň menší TC pro každý byt zvlášť v případě, že by každý byt měl jiné nároky na výstupní teplotu nebo bychom měli jeden okruh pro vytápění/chlazení a druhý pro bojler?

Díky za případné odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.