TZB-info - Porovnání nákladů na…
Výpočet a grafické porovnání nákladů na vytápění, teplou vodu a elektrickou energii v budovách. Do porovnání jsou zahrnuty náklady na topení, přípravu teplé vody, ostatní spotřebu elektřiny v domě a…
Dobrý den,
mám zdánlivě jednoduchý dotaz. Řeším vytápění v rodinném domě starém 25 let. V současné době topím automatickým kotlem na uhlí který je napojen na radiatory a bojler. Spotřebu uhlí mám cca 50q. Přemýšlím zda zvolit jiný zdroj vytápění ale nikde jsem nenašel že by někdo psal porovnání nákladů při přechodu na jiný zdroj. Máte někdo osobní zkušenost s přechodem z uhlí na plyn případně na tepelné čerpadlo země - voda, plyn - tepelné čerpadlo? V novostavbě(tep. ztráty 6kw) máme tepelné čerpadlo země voda a tam to nemá chybu spotřeba nám vychází 9kw za den. Ale starý dům bude úplně jinde. Nevím jak se rozhodnout, prosím o zkušenost.
M.Macek
Uhlí má výhřevnost něco kolem 15GJ/t 5t = 75GJ účinnost kolte cca 85% =63,75GJ , tepelné čerpadlo pokud je…
před 10 měsíci
5.3kW + cca 3kW větrání jest-li si dobře pamatuji EDIT:eneregeticky vztažná plocha 251m2 + doplnil jsem tabulku…
před více než rokem
Ano topím na 18C, Jaké máte TZ domu?
před více než rokem
31 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení