Protherm Ray 12 ztráty tlakuDobrý den, mám v domě cca 8 let elektrokotel Protherm Ray 12, který je používán pro ohřev vody v zásobníku a vytápění přes podlahovku. Do této topné sezóny vše chodilo v pořádku, vodu jsem do systému dopouštěl cca jednou za zimu. Tuto zimu se situace začala pomalu zhoršovat a na kotli se začala objevovat chyba F22 cca jednou za měsíc a po dopuštění opravdu malého množství vody na tlak cca 1,2-1,5 kotel znovu naskočí. Jelikož se tyto intervaly začaly postupně stále zkracovat a nikde žádný reálný únik vody nevidím, tak jsem začal pátrat co by mohlo být příčinou. Dočetl jsem se, že tyto problémy může dělat expanzní nádoba. Zkusil jsem tedy změřit tlak na ventilku který byl podle manometru na kompresoru na nule, dofoukal jsem tedy na 1 bar na ventilku a poté dopustil kotel a situace se bohužel spíš zhoršila. Nyní tlak v kotli zmizí cca jednou za dva dny a dnes se dokonce na kotli ukázala chyba F73, která však po opětovném dopuštění zmizela a kotel naběhl a začal topit.
Dostal jsem ještě radu odpojit expanzní nádobu a zkusit ji nafoukat když bude bez vody a poté dopustit systém na 1,2. Toto chci zkusit o víkendu udělat, nicméně chtěl bych se zeptat zda to má vůbec smysl a nebo to má buď expanze za sebou nebo je problém ještě někde jinde? Předem děkuji za jakoukoliv radu.